Ako naucit skoro rocneho psa robit potrebu na vyhradene miesto?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Výcvik psa Ako naucit skoro rocneho psa robit potrebu na vyhradene miesto?

  • This topic has 4 hlasy and 8 odpovedí.
Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48543
    Froschka
    Člen
    Zdravim vas, vsetkych ochotnych poradit.
    Nas labrador bude mat v maji 1 rok. Zaobstarali sme si ho v juli a tak bolo jednoche naucit ho vykonavat potrebu vonku. Nakolko bol steniatko tak nam neprekazalo sem tam par fliackov v trave. Koncom leta ale uz travnik vyzera, dost biedne. Same zlte mapy… V zime sme to uz neriesili no teraz chcem poopravovat travnik a naucit hi aby cural a kalil na jedno miesto.
    Najprv som si myslela ze mu urobime volieru, to je vsak problem nakolko mame dom v radovej zastavbe, susedia nam volieru nedovolia..( existuju aj VZN od obce kde stoji ze voliera musi byt umiestnena aspon 10 m od suseda…to zhladiska nasho dispozicnehon riesenia nie je mozne) a zase mat v malej zahradke zeleznu opachu tiez uz nie je to co chceme. Dalej dat ho na retaz to ani napad, aj ked niekedy ked vidim co narobil za bordel tak by som ho tam aj dala…no svedomie mi nedovoli.
    Nas labros ma pristup do domu, spava dnu, a je casto aj pocas dna dnu. Deti zboznuje aj ony jeho. Von ho vencime rano rychlovku, okolo obeda idem ja s nim na dlhsie, a navecer uz aj s aportom ideme. Moci vzdy, vykadi sa casto, no nemame pravidelny rezim, sme 5 clenna rodinka a nie je mozne vzdy dodrziavat casy…no a napokon teraz ked ide leto je mi nesmierne dolezite aby sa deti mohli volne pohyvovat po zahradke, aj bose, ci nahe a tak vas moc prosim o cenne rady ako to naucit rocneho psika.
    Inak ovlada vela povelov, je sikovny a rozumny len neviem ako na neho s tym vytycenim jedneho miesta na jeho hyg.potrebu.
    Dufam ze ste pri mojom romane nezaspali a odpisete.
    Dakujeeeeeem
    #59876
    katarina2
    Člen
    Pomôcť neviem, a možno Vám bude slabou útechou ak poviem, že to ešte ani môj pes nerobí a v lete bude mať 2 roky, tiež kaká po celom pozemku. Volieru aj mal aj sme ju rozobrali lebo tam bol ako v base a vo voliére ani nekakal, to považoval za svoju miestnosť iba keď bol na slobodu vypustený, takže sa voliéra zrušila teraz mám z nej urobené len predeľovacie oplotenie od záhrady ale zato na ktorej strane práve je sa dá vidieť – všetko okaká. V zime môže behať aj za ohradenú časť do záhrady ale už teraz ako od jari ju začnem obrábať tam nepôjde, tiež by sme nechceli od neho ocikané jahody alebo maliny a ostatné. Lenže aj táto strana na dvore je nevábna, tiež by som rada ho naučila na cikanie a kakanie na jedno miesto , len tiež neviem ako na to. Susedkine psi automaticky chodia na jedno miesto, nebolo ich treba učiť aj môj predchádzajúci psíček to vedel bez učenia, niektoré rasy to asi vedia, tento nie. Tak som veľmi zvedavá čo Vám poradia, lebo je to aj môj problém. Napíšte ak nejako pokročíte, tiež ma to bude zaujímať.
    #59877
    Froschka
    Člen
    Katarina, vdaka za odpisanie. Myslim ze tato tema bude asi pre specialneho psieho vychovavatela…. Mame malu zahradku, okrasnu, asi 200 m2 a v maji chcem pestovat rajcinky, velmi sa obavam ci to preziju. Volieru sme chceli hlavne na to, aby ked nebudeme cely den doma, Aiko nerobil lotroviny. A hlavne to mocenie aby sa ani vo voliere nepomocil ale aby sme ho regulovatelne bravali von a len a len vonku by sa vokonavaka potreba. Keby som mala 10 arovubzahradu tak mi to nevadi, ale na tomko kusku zelene si vazim kazdej rastlinky. Tak snad nam niekto skuseny odpise.
    #59878
    katarina2
    Člen
    Teraz ma napadlo že susedkine psi preto chodia na jedno miesto cikať a kakať lebo ona má na dvore asfalt a psíky najradšej idú na trávičku, tak za domom má trávičku a preto tam chodia. No asi si budem musieť aj ja vydláždiť dvor, len na to teraz nemám, a nechať len trochu trávnatej časti tam kde bude chodiť, cikať.
    #59879
    Froschka
    Člen
    Ja by som asi skusila system ako ked sa steniatka ucia na noviny…ze sa tie noviny postupne posuvaju dalej a dalej az ostanu na nejakom stalom mieste v kute kde je psie wc…to sa tyka ake vacsinou bytovych civaviek a malych plemien….no my sme naseho nikdy na niviny neucili…klasika cumacik do cikanice, fuj fuj skaredy vyhresili a za trest von na dvor. Pochopil to rychlo. No a na zahrade teraz mam na myslimze by sme mohli skusit nazbuerat kakanice do nejakej plochej nadoby ( nemam sajnu akej,plast a drevo rozhryze) no a pokarhat ho ked sa vykali na inom mieste. Kakos vziat do bednicky aby videl zebtam patri….alebo ked uz vidim ze ide kakatbtak sup ho rychlo prerusit a vziat na voditko a cakat nad bednickou….toto ma napadlo uz davnejsie ale neviem aky to bude mat efekt.,.asi to vyskusam, no najprv musim poriesit nadobu na to jeho wc….
    #59880
    lilo
    Člen
    Nad týmto som začala aj ja nedávno rozmýšlať… a od včera to skúšame našu odučiť cikať kade-tade po dvore 🙂 … ja to robím tak, že keď ju pustím von sa vycikať idem sňou do zadu do dvora a čakám kým sa tam vyciká…snažím sa ju zabaviť aby ostala na tom mieste kde ju to chcem naučiť..a celkom nám to funguje 🙂 … kedže je ešte šteniatko dlho nevydrží takže sa tam pekne vyciká…tak dúfam, že časom sa to naučí 🙂
    #59881
    lilo, ideš na to veľmi dobre! Najľahšie je to naučiť v období vštepovania, čiže hneď po prinesení 2-mesačného šteniatka domov. Psíky sa naučia na materiál, kam ho vynášajú alebo vyvedu na vodítku. Až potom si fixuje miesto.
    Pozrite si toto u mňa na stránke:
    http://www.stastnypes.sk/stastnypes/9-Steniatko/28-Prve-tyzdne-so-steniatkom
    a konkrétne pasáž:
    “Zvyknite si na to, že ho budete musieť zo začiatku venčiť každé 2 až 3 hodiny, cez deň i v noci. Niektoré šteniatka nočné venčenie nepotrebujú, niektoré áno. Zistíte, či to vaše potrebuje, ak sa bude v noci motať mimo pelieška a ráno nájdete mláčku. Do pelieška si totiž nenaciká, ale vedľa áno.

    Ja som bola s každým šteniatkom prvé noci v neustálom stand-by režime, ako mamička s čerstvým bábätkom. Pravidelné venčenie v prvých týždňoch v noci je dôležité na návyk hygieny a špeciálne dôležité pre tých majiteľov, ktorí chcú psíka naučiť cikať a kakať na určité miesto alebo len nechcú mať v budúcnosti svoj nádherný trávnik spálený od moču. Naše fenky rhodézskeho ridžbekaboli od jednej chovateľky, rovnaké plemeno, rovnaký otec – prvá sa nočnému venčeniu pokojne odovzdala a druhá sa mojim pokusom o venčenie náramne divila. Prvá však dodnes (má osem rokov) spoľahlivo ciká výlučne do záhonov s kôrou, kam som ju každú noc každé 3 hodiny nosila, v treskúcich mrazoch.

    Druhej som sa prispôsobila, nenútila som ju, keďže vydržala celú noc necikať a neskôr v priebehu celého roka som ju úmorne učila necikať na trávnik. Naučila sa to, ale bolo to náročné na moju trpezlivosť a prácnosť pri opravovaní vypáleného trávnika. Chcelo to neustály dozor pri venčení tak, aby ma nevidela. Keď cikala na nesprávne miesto, zaťala som zuby, aby som ju nehrešila, ale keď cikala správne, výdatne som ju pochválila, aj na diaľku z okna.

    Nehrešiť je dôležité, pretože niektoré šteniatka by si to mohli vyložiť ako zákaz danej činnosti vôbec a začali by robiť potrebu potajomky. Hovorím zo skúseností, pretože sa mi to stalo s iným šteniatkom oveľa neskôr, keď som túto zásadu porušila a trpko prehrešok naprávala.”

    Dospelého psíka treba venčiť na vodítku v rovnakých časoch (20-30 minút po krmení fixovať vnútri, aby sa nevyvenčil a potom vyviesť vždy na to isté miesto. Ak je malá záhradka, najlepšie ho venčiť až mimo pozemku, nech si zvykne robiť potrebu mimo svojho územia. Zásadou je, že keď si psík má vybrať sám miesto, vždy je to naj´dalej od jeho miesta života (domu, koterca, búdy). Je to dlhotrvajúca záležitosť a nesmie sa stať, že v určitých situáciách, keď sa vám nechce, povolíte neriadené venčenie na záhrade. To zničíte všetku predchádzajúcu námahu. Čiže úspešnosť závisí od trpezlivosti a dôslednosti majiteľa.
    Ak nechcete použiť vodítko, tak ho musíte kontrolovať a usmerňovaním udržiavať na danom mieste. Buď na diaľku, alebo byť pri ňom. Za nesprávne miesto nehrešiť, za správne pochváliť.

    #59882
    Froschka
    Člen
    Rhea Silvia, kraaasna odpoved dakujeme
    #59883
    Vdacne, kedykolvek.
Zobrazuje sa 9 príspevkov - 1 až 9 (z celkového počtu 9 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.