Bijú sa nám psíci

  • This topic has 3 hlasy and 3 odpovede.
Zobrazujú sa 4 príspevky - 1 až 4 (z celkového počtu 4)
  • Autor
    Príspevky
  • #47018
    Dobrý deň! Potrebujeme poradiť…

    Máme dvoch psíkov Shar-pei, jeden má 2,5 roka a mladší 1,5 roka. Staršieho psíka máme od šteniatka, mladšieho máme 4 mesiace. Mladšieho psíka sme v podstate zachránili, pôvodná majiteľka ho vyhodila na ulicu. Zo začiatku sa k sebe chovali obaja pekne, no po určitom čase sa nám začali príležitostne biť. Začnú sa hrať, naháňajú sa po záhrade a je vidieť že sa tešia, no ich hra občas prerastie až do bitky a je vidieť, že to nie je len také nevinné rafkanie. Už si navzájom uštedrili nejaké hryzance.
    Dá sa takáto situácia riešiť?

    Ďakujeme za pomoc…

    #51139
    chajati
    Člen
    K mojmu komentaru by som este dodal, ze pes ktory bol u Vas doma prvy, vyrastal s Vami je clen Vasej rodiny. Takto to vnima aj on sam. Pes ako clen rodiny vnima priestor, v ktorom sa pohybuje ako ciastocne aj svoj (to je pohlad zo strany psa), berie Vas dom a zahradu ako jeho teritorium a je jeho prvotnou ulohou ho chranit a tym chranit aj Vas samotnych. Starsi pes resp. ten, ktory svoje teritorium spolocne s Vami budoval svojimi prirodzenymi instiktami usmernuje kazdeho noveho clena ci navstevu. Preto je vhodne aj ludskej navsteve vysvetlit, ze v domacnosti je pes a teda platia aj urciteho jeho pravidla, ktore je nevyhnutne respektovat. Tieto pudy ci instikty je mozne urcitym sposobom ohranicit, vytycit psovi hranice co smie a co nie. Zamedzit mu uplne jeho vplyv ako clena rodiny vedie len k strate dovery k Vam ako k jeho panovi.

    Vyhodenia psa alebo dlhdobe odlozenie do voliery nieje vhodna forma ako ukazat plemenu Shar-pei kde nastala chyba. Shar-pei je bojove plemeno ci s tym uz niekto suhlasi al nie. Jeho spravanie aj styl boja to jasne dava najavo. Potrestanie musi byt dostatocne vazne ale nesmie sposobit psovi psychicku ujmu ci velky zarmutok. Toto sa neskor prenesie do vacsej agresie voci mladsiemu psovi a nebude mozne ich spolu ani len vyvencit. Mladsi sa tiez neneha “otlkat” od starsieho, len preto, ze je mladsi. Musite najst tu spravnu mieru ako psy zabavit a donutit respektu jedneho voci druhemu. Tu je samozrejme nevyhnutny respekt voci Vam ako majitelom. Viem, ze pre menej skusenych chovatelov to nieje jednoduche.

    Na zaver by som Vam odporucil poradit sa ako psy pri necakanom konflikte oddelit (nie odtrhnut). Je to prevencia proti velkym zraneniam a majitel je tymto pripraveny na kazdu situaciu, ktora by mohla nastat kdekolvek, kde je mozny kontakt s inym psom.

    S pozdravom

    #51137
    chajati
    Člen
    K tej hre by som napisal len tolko, ze tam jednoznacne chyba rozhodca, ktory musi vytycovat hranice, jedna sa predsa o 2 psy a nie fena – pes. Urcite chapem, ze ste ich nenehali pobit sa do krvi.

    Co robit a co nie:

    – ako prve by som napisal, ze shar-pei je v zemepisnych sirkach odkial pochadza stale povazovany za dobreho bojovnika a strazcu. je to pes chladny, rezervovany, nedovercivy novym veciam a ludom.

    – Starší 2,5 ročný pes – cíti sa byt domáci, on je pan domu, uzemie patri jemu, tak aj Vasa laska. Samozrejme na vsetko toto ma pravo a to v plnej miere. Za ziadnych okolnosti mu nesmiete ubrat absolutne v nicom – v pozornosti, prechadzkach, hre s Vami, maznani. To co dostaval doteraz musi dostavat aj nadalej. Ak by napadal mladsieho, treba ho velmi jemnym sposobom vyhresit, ale to vyhresenie nemoze ostat v rovine trestu. Po urcitej chvili musi prist opat na radu zmierenie. Skuseny chovatel toto dokaze odhadnut. Ak ho budete jemne hresit, staci aj odtiahnutie za obojok, myslite vzdy na to, ze on je 1 a mladsi je 2.

    Keby ste Vase psy merala rovnakym metrom, starsieho hresila ako mladsieho, dojde u starsieho k vytvoreniu psych. bloku a ku strate dovery. Stava sa, ze pes od zialu prestava zrat, komunikovat s majitelom. Na hlada a zial sa da aj umriet … Je predsa s Vami 2,5 roka, nieco ste zazili a teraz prisiel este jeden a starsi by mal stratit nejake vyhody len preto, ze je doma este jeden pes. Ak by sa nestalo, ze sa Vam odcudzi, tak mladsieho jednoducho pocas Vasej nepritomnosti zabije. Pisem to tak ako to je, musite vediet co robit a co Vas moze cakat.

    – Mladší 1,5 ročný psík – aj ked prisiel zo zlych pomerov, nemozte ho zasypavat prehnanou laskou. Pre neho je uz zazrak to, ze ma jedlo, vodu, ma kde sklonit hlavu, neni bity, okrikovany. V tomto pripade musite postupovat velmi opatrne, Vasu lasku a pozornost mu musite jednoducho nadavkovat. Nemyslim tym, ze psa od seba odstrcite, izolujete … Musite mu vytycit hranice, ukazat kto je 1, vysvetlit mu to gestami, Vasim postojom ze on je 2 ale je tiez milovany. Ak by napadal starsieho, potrestanie musi byt tvrdsie, staci doraznejsie odtiahnutie za obojok a prisadenie psa k nohe, pracujte s intonaciou hlasou. Pri hre ich intonacne navigujte.

    K tej hre odporucam psom vymysliet program, nieco co ich zaujme, nemoze to byt jeden aport pre 2 psy. Nesmu sa nudit, akonahle spozoruju, ze neni nic na praci, pojdu do seba. Len tak, pomerit sa, vyskusat sily … Kazdy pes rad beha, vezmite ich za biykel, vek na to maju, ak aj kondiciu, miernym tempom mozu s Vami bezat. Mierne tempo je ked pes bezi 1,5 metra pred bicyklom.

    Psy by mali byt ustajnene oddelene (kazdy svoj koterec), krmenie takisto oddelene.

    Vela stastia.

    #51138
    Scylla
    Člen
    Vy jste šéfové, vy určujete pravidla jejich hry. Když jejich hra začne směřovat ke konfrontaci, změní psi zvuky, které vydávají, změní i gesta. V tu chvíli je dobré do hry zasáhnout a v klidu jí usměrnit nebo ukončit a převést pozornost psů na jinou činnost.
    Starší pes byl u vás sice dřív, ale neznamená to, že vás vlastní nebo že vlastní území, na kterém se pohybuje. To je vaše a o tom, jak budete svoji přízeň mezi psy dělit, rozhodujete jenom vy. Ani jeden ze psů do toho nemá co mluvit. Pokud se kterýkoli z nich o to pokusí, nekompromisně ho vyhoďte. Jakékoli chytání a tahání za obojek jako forma ukáznění nebo trestu mi připadá krajně nevhodné, protože zatáhnutí za obojek v momentě, kdy pes kouká na toho druhého, je přímá výzva k agresi, říkáte mu – jdi do toho…. , ve chvíli, kdy kouká na vás, není třeba usměrňovat a kárat. Sestřelila bych toho, kdo napadne nebo napadnout má tendenci, prostě jakoukoli formu agrese bych vztáhla na sebe a jako takovu ji řešila. Pozor ale na to, aby vám do doho druhý pes nezasahoval. Pokud jednoho káráte, musíte káraného ochránit před tím druhým.
    Je dobré se ke staršímu pejskovi chovat tak, aby neměl pocit, že je na druhé koleji, aby nezačal na mladšího žárlit.
Zobrazujú sa 4 príspevky - 1 až 4 (z celkového počtu 4)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.