Kedy prichádza obdobie druhého hárania mladej fenky ?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Veterinárna poradňa Kedy prichádza obdobie druhého hárania mladej fenky ?

  • This topic has 2 hlasy and 5 odpovedí.
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #46481
    havko.sk
    Člen
    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať, že kedy sa hára po druhý krát mladá fenka ? Teda ak jej prvé háranie bolo keď mala 8 mesiacov kedy asi prichádza ďalšie takéto obdobie hárania. Či je to až po dovŕšení jedného roku alebo keď prichádza obdobie aj iných súk teda čo najbližšie obdobie. Fenka je kríženec vlčiaka a malého psa, takže je stredne veľká. A ešte jedna otázka je, že máme kríženú feny sibírskych psov a vraj sa sibírske feny sa hárajú iba raz do roka a teda či to platí aj vtedy ak sú krížené ?

    #49443
    havko.sk
    Člen
    Ďakujem za odpoveď, zas viem trochu viac o háraní feniek. Chcem sa ešte opýtať, či je vhodné dať sterilizovať mladú fenku ? A v akom veku je už na to pripravená, keď by sa to mohlo vykonať. Mne osobne sa zdá kastrácia feny dosť drastická metóda, nezdá sa mi to prirodzené. Ale zas je to lepšie ako utratenie, lepšie ako smrť, a predíde sa tomu, aby ostali nejaké opustené šteniatka. No ale nejako v tom nemám istotu. Máme ešte staršiu fenku, ktorá sa nám postarala o šteniatka a uvažujem ju dať sterilizovať, lebo máme ešte aj psa dnuka a susedia bývajú hneď vedľa a tiež majú psa a tak keď prebieha ruja, aj keď ju zavieram ako momentálne to robím do miestnosti a venčím na vodítku, so psami sa nestretne, aj tak tu máme takzvaný blázinec. Takže s toho dôvodu uvažujem o tom, lebo zas dá sa ustrážiť fenu, len je to dosť namáhavé, lebo to dáko dlho trvá. A je pravda že ak fena nebola nakrytá, že sa háranie predlžuje ? A ešte ma zaujíma koľko stojí sterilizícia fenky ?
    #49444
    Dobrý deň kastrácia podobne ako iné chirurgické zákroky má svoje klady i zápory, prečítať si možte na http://www.solivet.sk v častých dotazoch, pokiaľ sa so sučkou nepočíta do reprodukčného života tzn aby mala šteniatka resp je problém ustriehnuť ju počas hárania tak určite najrozumnejšie riešenie je kastrácia, pokiaľ sa vykastruje v rannom veku ešte pre prvým háraním tak sa s veľkou pravdepodobnosťou predíde i možným nádorovým zmenám na mliečnej žlaze v neskoršom veku, počtom háraní sa toto riziko zvyšuje… myslím že Európa je čo sa týka kastrácii dosť konzervatívna lebo napr. Američania kastruju značné množstvo zvierat v mladom veku… nie žeby som bol zástancom vykastrovať obrazne povedané vštko čo sa hýbe ale myslím že pokiaľ sučka nebude cieľene zaradená do reprodukcie, bude problém zvládať obdobia hárania tak je asi rozumnejšie ju vykastrovať ako riešiť potom potraty resp. šteňatá ktoré sú pre každého príťažou a útulky praskajúú vo švíkoch, pre mačky to platí dvojnásobne…..
    Cena kastrácie je rôzna záleži od pracoviska, veľkosti psa, veku, spôsobu narkózy, použitého materiálu a podobne….
    može sa pohybovať od 70 do 120 Eur
    Pekný deň
    #49445
    havko.sk
    Člen
    Sterilizácia sučky, je dosť teda nákladná, mala som predstavu o menšej sume za vykonaný zákrok. Teda tak nad 1000sk, ale je to ako píšete okolo 2 až 3 tisíc sk.Čítala som ten odkaz o kastrácii, ale chcem sa ešte spýtať, či nemôže dôjsť ku komplikáciám pri zákroku ? S našimi fenkami nepočítame do chovu, pretože sú krížené. Staršiu fenku by som aj dala kastrovať, ale tie mladé, neviem, mne je to nejako ľúto dať im to urobiť. Aj keď zo skúseností viem, že ľudia nemajú veľmi záujem o fenky, lebo sa toho boja. Prekvapilo ma, že sa kastrácia môže vykonať už pred prvým háraním to znamená, že aj v siedmom mesiaci ich života, myslela som, že musí fena dospieť a mať aspoň rok. Ustrážiť fenky nie je taký problém, dá sa to, len je to dosť namáhavé, prvý krát sa mi to nepodarilo s tou staršou fenkou, ale teraz, už poznám presne priebeh, tak sa to dalo predsa. Šteniatka nie sú pre mňa príťažou aj keď ľudia väčšinou krížené šteniatka nechcú a chcú len také, ktoré spĺňajú ich predstavy. Ja si myslím, že každý psík má svoje kvality a bez ohľadu na to, či bol krížený.
    #49446
    Dobrý deň, sterilizácia sučky je pomerne častý a rutinný zákrok a zvačša u mladších sučiek zvyčajne prebehne bez problémov, samozrejme isté komplikácie možu nastať ako pri každej inéj operácii – staršia sučka riziko narkózy aj keď dnes sú už omnoho šetrnejšie spôsoby narkózy avšak nákladnejšie, komplikácie hojenia pooperačnej rany …. cena kastrácie si myslím že je adekvátna nákladom ako aj náročnosti výkonu spominaného zákroku….Pekný deň
    #49442
    Dobrý deň, väčšina súk (asi 70%) má ruju dvakrát do roka. U väčších a primitívnejších plemien sa ruja často vyskytuje jedenkrát, u plemien malých až štyrikrát. Dĺžka medzi jednotlivými rujami je ovplyvnená viacerými faktormi – napr. plemenom (u nemeckého ovčiaka 26 týždňov, u boxera 36 týždňov, u basenjiho 44 týždňov), vekom (od 6.-7. roku sa interval predlžuje), kondíciou, zdravotným stavom atd.
    Interval je medzi rujami je tak najčastejšie 4 – 12 mes. preimerne treba počítať 5-7 mesiacov u Vášho psíka. Sibírský husky ako i mnohé iné severské sučky háraju často len raz ročne… podobne to može byť aj u ich krížencov, všetko ale záleží aj od toho do akej miery sa tam prejavia gény severského psa….
    Pekný deň
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.