16 ročný psík

  • This topic has 4 hlasy and 4 odpovede.
Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #49083
    Dinana
    Člen
    Dobrý deň…
    Pokusím sa problém opísať čo najvýstižnejšie.
    Mám 16 ročného psíka, kríženec čivavy a špica. Stojím pred ťažkým rozhodnutím, preto sa pýtam viacerých veterinárov na názor.
    Psík má zdravotné problémy, aj keď jeho život priamo neohrozujú. Má nádor na papuľke, narástol mu veľmi rýchlo asi pred 6 rokmi, odvtedy je nezmenený, trošku prekáža pri žraní a v poslednej dobe občas krváca po poranení, keď sa psík udrie alebo tak. Psík je bez zúbkov, papá len mäkkú potravu, pretože už nepohryzie nič. Jediné, čo zje sú kapsičky istej firmy, inak zo všetkého zvracia. Pred rokom mal mozgovú príhodu, odvtedy má problém s pohybom, udrelo mu to na zadné nôžky. najhoršie je to ráno , keď ho prebudím a večer, vtedy sa nevie na zadné nôžky sám ani postaviť. Má problém aj s močením, vydrží síce celú noc, ale ihneď po prebudení s ním musíme ísť a odniesť ho von, inak to pustí pod seba alebo v chodbe. Inak vydrží, cez deň sa nepomočuje. Je apatický, vonku už samozrejme nebehá, iba sa tmolí, niekedy vôbec nechce ísť von.. Má problém s orientáciou, myslím, že vidí, ale len obrysy a čo sa týka sluchu. Mám pocit, že nepočuje vôbec. Už nereaguje ani na meno. Celkovo mám pocit, že nemá radosť zo života. Veľmi sa zmenil aj povahovo. Bol vždy živý a agresívnejší, teraz je úplne apatický. Občas chodí po dome alebo len tak stojí, ako keby si hľadal miesto. Už sa neteší ani keď prídem z práce. Predtým sa tešil, pišťal a vyskakoval, aj keď bol starý, bolo to ešte pred rokom.
    Snažím sa mu život zľahčiť ako viem. Kúpili sme mu mäkký peliešok, pretože zo starého plastového pelechu nevládal vyliezť. Má popruhy, lebo obojok ho škrtil. Dosť často kašle a najväčším problémom v súčasnosti je neustále kýchanie a často aj krvavý výtok z nosa. Občas vykýchne zrazeninu krvi a potom sa mu na chvíľu unaví. Tri mesiace sme mu podávali Carsivan. Zo začiatku pomáhal, ale inak sa žiadne problémy nevyriešili, ba dokonca, v istých chvíľach pozorujeme zhoršenie.
    To je stav môjho 16 ročného psíka. Mám ho veľmi rada, preto sa mi na neho zle pozerá, lebo mám pocit, že už len prežíva. Keby išlo o to, že je pomalší a nevládze behať, je to v poriadku, ale trápi ma ten noštek a krvácajúce prejavy a celková zmena povahy, ktorá je o 180 stupňov. Myslím, že sa to rapídne zhoršilo po tej mozgovej príhode.
    Asi tušíte moju otázku. Ako zistím, či trpí a či by nebolo pre neho lepšie dať mu uspávaciu injekciu? Môj veterinár mi to už navrhol a pri tom, on bol ten, ktorý vždy skúšal akúkoľvek liečbu, hoci experimentálnu. Psík bol napríklad pred pár rokmi otrávený, ale dostal sa z toho. Preto viem, že keby bola možnosť ako mu pomôcť, môj veterinár by to skúsil.
    #65238
    wendy1
    Člen
    Ahoj, moj nazor je, ze by som ho nechala dôstojne odist. Eutanazia je pre majitela velakrat dilema, Ale pokial uz vidis, ze Tvoj psik ma taketo zhorsenie a netesi sa, tak by som ho uz nechala odist za duhovy most. Keby mohol tak by ti to iste potvrdil. Držím prsty. Psik prezil s Tebou dlhy a krásny zivot, pokial uz nevedie viac pohodlný zivot je to na Tebe, así sa opakujem, ale ja by som isla do eutanazie v takomto stave.:(
    #65239
    Dinana
    Člen
    Ďakujem za názor. Mylne si myslím, že ak mi toto rozhodnutie odobrí čo najviac veterinárov a milovníkov psov, bude to ľahšie. chyba. bude to jedno z najťažších rozhodnutí, ktoré som v živote urobila.
    #65240
    katarina2
    Člen
    Toto poznám Dinana aj som sa musela pred rokmi takto rozhodnúť a to môj psík bol mladší ešte nemal ani 10 rokov a tých zdravotných problémov mal menej ale nevyliečiteľné. Veľmi ťažko sa mi rozhodovalo ale bála som sa zhoršenia a pozerať sa na trápenie tak som ho dala uspať aby sme sa netrápili a pritom som ho strááášne ľúbila, ako keby odišiel kus môjho života, ale žiaľ nebolo mu pomoci. Takže nenechávaj ho trápiť sa psíky sa nesťažujú ale dobre mu nie je to už vidíš že sa už nevie tešiť, nemá prečo, len sa trápi. Tak Ti prajem len veľkú odvahu a silo spraviť pre neho to najlepšie čo už len môžeš a on sa už tiež prestane trápiť.
    #65241
    heny
    Člen
    Tiez mam rovnaky nazor ako dievcata. 16rokov je uctihodny vek, ale ked psik len preziva, aj on sa tym trapi. Ja som to sice este nezazila, ale keby moj psik bol v jeho veku a bol na tom podobne asi by som sa rozhodla pre eutanaziu:(
Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.