Je injekcia proti háraniu bezpečná ?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Veterinárna poradňa Je injekcia proti háraniu bezpečná ?

  • This topic has 2 hlasy and 2 odpovede.
Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #47068
    Ester
    Člen
    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či je injekcia proti háraniu bezpečná ? Náš veterinár mi navrhol možnosť, že existuje injekcia, ktorá zastaví háranie a fenka sa potom vôbec nehára. Že je to niečo ako antikoncepcia. Dôvod bol taký, že máme fenky, ktoré sú krížené a nechceme, aby mali šteniatka, pretože nájsť im domov, je potom umenie. Donedávna som to riešila izoláciou a venčením len na vodítku v čase hárania a podarilo sa, až na ten blázinec v dome. Veterinára som sa hneď opýtala, či takáto injekcia nemá vedľajšie alebo nejaké škodlivé účinky na organizmus fenky. On s istotou povedal, že nie a tak som sa rozhodla, že im to dám pichnúť. Injekcia sa volá depopromone a má sa aplikovať 2krát do roka, v strede cyklu, aby sa zabránilo háraniu. Jednu dostali a ďalšiu majú dostať v auguste. Skutočne je injekcia neškodná, alebo sú tam aj nejaké riziká ? Nerada by som, aby kôli tomu neskôr ochoreli a mali nejaké zdravotné problémy. Kastráciu odmietam, pretože je to veľký zásah do tela fenky a nemusí sa podariť, počula som už prípady, kedy fenka neprežila operáciu vykrvácala, to by som si nikdy neodpustila. Sám veterinár povedal, že je to oveľa zložitejšia operácia ako u mačiek alebo svine. Že fyziológia psíka je oveľa zložitejšia a náročnejšia. Tak buď fenky izolovať, alebo použiť injekciu ?

    #51279
    Dobrý deň depopromone podobne ako každá hormonálna injekcia má svoje vedľajšie účinky aj keď percento súk ktorých sa to týka a pomerne malé… k rizikám patria možný vznik hrudiek resp až nádorov na mliečnej žlaze, vznik cyst na sliznici maternice ako aj rozvoj zápalu maternice, cukrovka a podobne….ja nie som veľký fanúšik trvalého užívania antikoncepčných injekcii u suky…iné je ak je to dočasne rok dva….Ak chcete trvalo zabrániť háraniu u sučky tak jediné riešenie je kastrácia aj keď samozrejme ako každá iná operácia má svoj riziká…….Pekný deň
    #51280
    Ester
    Člen
    Ďakujem za odpoveď, podrobné vysvetlenie a odporúčanie. Ja som si aj myslela, že tam sú iste nejaké riziká a prekvapilo ma, keď mi veterinár s istotou povedal viackrát, že tam nie sú žiadne vedľajšie alebo škodlivé účinky. Myslím, že ešte raz im to nechám pichnúť a potom to ukončíme, nechcem, aby z toho mali zdravotné problémy. Kastráciu neschvaľujem, nie je to prirodzené a je tam veľké riziko úmrtia. Myslím, že by som to použila len v nevyhnutnom prípade, ak sa rozhoduje medzi životom a smrťou. Dá sa riešiť hárajúce obdobie izoláciou. Je to síce dosť dlhé obdobie 3 týždne až mesiac, ale dá sa to zvládnuť, kto chce.
    krytie.png
Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.