Svrbenie na hlave

  • This topic has 4 hlasy and 16 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47597
    Smallblot
    Člen
    Dobrý deň,

    môj yorskhire má 1 rok aj 8 mesiacov. Asi 5 mesiacov sme neustále bojovali s blškami. Používali sme Frontline, asi 4 druhy pipiet, raz dokonca aj Difusil, ktorý sme použili aj na okolie. Psíka sme kúpali v antiparazitnom šampóne, vyprali jeho pelechy, deky, povysávali postele nakoľko spáva s nami, poprali všetky návlečky zakaždým, keď sme mu dali nejakú novú pipetu… teraz to vyzerá, že konečne žiadnu blšku už nemá. No asi týždeň sa stála škriabe okolo očí a na krku. Nikde inde sa neškriabe. A nejak v tej dobe som mu akurát kúpila iné granulky ako bol zvyknutý, sú to Royal Caninky pre dospelých malých psíkov. Neviem či je to spôsobené touto zmenou, už ich mal aj predtým, asi 8 mesiacov dozadu a alergickú reakciu neprejavoval. A klasicky máva granulky RC Adult Mini Yorkshire, len teraz ich akurát nemali v obchode, tak sme kúpili obyčajné.
    Naposledy bol kúpaný v antiparazitnom šampóne asi 3 týždne dozadu, pričom sme ho trošku vmasírovali aj na hlavičku. Veterinárka nám odporučila antiparazitné šampóny absolútne nepoužívať, čo vlastne teraz už teda nemáme v úmysle.
    K veterinárke sme s tými blškami a škriabaním chodili ako na hodiny klavíra, na svrbenie mu 2x pichla injekciu, ktorá vydržala účinkovať týždeň, dala nám novú pipetu a potom to išlo všetko odznova.

    Neviete mi poradiť v čom by mohol byť problém? Mohla by to byť nejaká alergická reakcia na tie granule? Alebo nejaká oneskorená reakcia na ten antiparazitný šampón? Blšky nemá približne od toho posledného kúpania – čo sú cca tie 3 týždne. (určujem to podľa toho, že sme žiadnu nenašli a rovnako ani žiadne blšie výkaly, ktoré inak bežne mával)
    Psík sa škriabe dosť, veľakrát sa na to aj v noci zobudím, škriabe sa kľudne pol minúty v kuse a chvíľku na to zase a potom má chvíľky, kedy je aj 2-3 hodiny kľud. Zatiaľ sa neškriabe do krvi, ani nemá chrasty, nemá lupiny…

    #53281
    Dobrý deň, bez vyšetrenia nevime odpovedať na tuto otázku… ja by som urobil zoškrab na Demodex….Pekný deň
    #53282
    Jurinka
    Člen
    Vyskúšali ste na blšky obojok Kiltix? Je vhodný pre všetky plemená psov a je veľmi dobre znášaný.Vzhľadom na to, že trvá približne 24 hodín, kým sa účinné látky rozptýlia po celom tele psíka, je veĺmi dôležité aby ho mal stále na sebe, dokonca aj pri kúpaní. Využitie má tento obojok aj počas sezóny kliešťov, keďže je účinný aj proti týmto parazitom…
    #53283
    Smallblot
    Člen
    Neskúšali. Momentálne blšky už nemá, ale aj tak sa stále škriabe. Veterinárka pri poslednom vyšetrení podala vitamíny na srsť a dala injekciu proti škriabaniu. O týždeň sme to mali ale späť. Srsť mu nevypadáva, ani ju nemá nijak podráždenú. Pozerala mu ušká, očká, všetko v poriadku. Rozmýšľam, či to nemôže byť nejaká alergia, ktorá sa prejavila až teraz? Je to normálne?
    #53284
    wendy1
    Člen
    Dobry,

    robili mu ten zoskrab na Demodex ako Vam napisal vet?

    #53285
    Smallblot
    Člen
    Dobrý deň,

    takže tie vitamíny sme už dobrali, stav sa nezlepšil. Dnes som bola teda zase u veterinárky, pýtala som si ten zoškrab na Demodex, vravela, že takto sa Demodex neprejavuje, ani svrbením, čo som bola trošku prekvapená. Vravela, že je preto zbytočné ho robiť. Všimla si tentorkát, že má tie očká trošku podráždené. Odporučila nám dať 6týždňovú hypoalergénnu diétu, že mu môže škodiť niečo v strave, pretože práve alergia na stravu sa prejavuje väčšinou svrbením na hlave.
    Dnes mi jedna známa hovorila, že ich yorkshírikovia to mali tiež a dôvod bolo suché ovzdušie, čo u nás je, teda hlavne v miestnosti, kde sa psík najčastejšie zdržuje a vlastne aj škriabe. Takže už tu mám merací prístroj, aby som zistila aká je tu vlhkosť a ak nízka, skúsim ju zvýšiť zvlhčovačom vzduchu a uvidíme, či to ustúpi. Ak nie, skúsime tú diétu. Dám vedieť ako sme pochodili.

    #53286
    Dobrý deň, odkedy sa demodex neprejavuje svrbením …. to ku mne ešte nedošlo…. ja by som ten zoškrab spravil… určite minimálne ako diferecialnu diagnózu svrbenia na hlave … samozrejme netvrdím že nejde o alergiu ale demodex podobne ako alergia svrbí ako hovado….Pekný deň
    #53287
    Smallblot
    Člen
    Dobrý deň,
    tak sme boli dnes u veterinárky opäť, aby spravila zoškrab. Povedala, že teraz medzi sviatkami sú bohužiaľ laboratória pozatvárané a nemajú kde spraviť rozbor… Takže rovno dala psíkovi kvapky Advocate – myslím, že tak sa to volalo, na šiju. O 10 dní dáme druhé a vraj uvidíme či prejde škriabanie. Sú to vraj kvapky, ktoré zabíjajú parazity vonkajšie aj vnútorné a pokiaľ je to demodex, tak by to malo ustúpiť. Stále si trvala na svojom, že demodex ako taký vôbec nesvrbí, psík má svrbenie iba v spojitosti demodexu s inými baktériami, kedy ale už dochádza aj k vypadávaniu srsti alebo nejakým iným viditeľným zmenám na koži. Z toho dôvodu si myslí, že náš Rony demodex nemá. Resp. má, ale v prijateľnej miere ako každý iný zdravý pes. Pokiaľ svrbenie neustúpi, tak prechádzame na hypoalergénnu diétu, pokiaľ nezaberie tá, ideme na testy kvôli iným alergiám. Dúfam, že sa toho čoskoro zbavíme. 🙁 Každý deň aj noc sa stále škriabe, na miestach kde sa škriabe sa mi zdá, že má menej vláskov, ale dohovie, možno si to už len nejakým spôsobom vsugerovávam…
    #53288
    wendy1
    Člen
    Nechapem Vasu veterinarku, ak Vy ako zakaznik trvate na tom ze chcete to vysetrenie, tak neviem preco Vas stale presviedca ze to nie je ono. Kazdy sa moze zmylit a mozno sa boji ze nieco zanedbala, aby nevyzerala hlupo, tak ze ste na to prisli Vy alebo niekto kto Vam poradil ( cize pan MVDr. Harbac ).
    Nikto nie sme neomylni, ale ked na tom trvate mala by to urobit bez otalania.
    Drzim palce.
    Dajte vediet co nove.
    #53289
    Smallblot
    Člen
    Ona by mu ten zoškrab spravila, ale vravela, že teraz nemajú kde spraviť rozbor – medzi sviatkami. Je to vraj bolestivý zákrok a aby sme už nečakali, radšej sme sa preto rozhodli, že ho začneme na demodex rovno liečiť, bez vyšetrenia. Pokiaľ ho má, malo by to ustúpiť tými kvapkami Advocate. Ozvem sa časom, čo nové, či sa to zlepšilo.
    #53290
    wendy1
    Člen
    Chapem, ja som to pochopila ze ho uz lieci, len preco tolko vahala. Mozno nechcela zbytocne nieco robit, ale ked jedna vec nezabera tak to uz mohla urobit skor ked ste ju o to ziadali. Takto som to myslela.
    Pekny den.
    #53291
    Smallblot
    Člen
    Takže po pár dňoch môžem povedať, že svrbenie absolútne neustupuje. Raz je to dokonca horšie, raz o niečo lepšie… v priemere platí, že je to stále v podstate o tom istom. Škriabe sa väčšinou nad ránom, predtým, než ideme vstať. Zajtra idem do Nitry, plánujem sa tam zastaviť u iného veterinára. Každopádne moja veterinárka povedala, že tú vodičku Advocate treba naniesť ešte druhýkrát. Takže v konečnom dôsledku zase musíme len čakať a uvidíme.
    #53292
    wendy1
    Člen
    Mozem sa opytat co Vam pomohlo nakoniec sa zbavit blch?
    #53293
    Dobrý deň, Advocate na demodex bohužiaľ nefunfuje aj keď je to na ňom uvedené…..Pekný deň
    #53294
    Smallblot
    Člen
    Tak to je úžasné s tým Advocate-om, nám sa vlastne ani po ňom nič nezmenilo. Škriabe sa stále, dnes sme kvôli tomu nastúpili na hypoalergénnu diétu, ktorá má trvať 6 týždňov. V konečom dôsledku aj tak môže mať demodex?! Čím sa prosím Vás demodex dá naozaj liečiť? Je možné ho liečiť aj bez toho zoškrabu? – že by som si ho liečila bez potvrdenia, že ide o demodex. Ja viem, že by bolo asi najlepšie si to najprv potvrdiť, ale zoškrab je vraj veľmi bolestivý…
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.