tráviace problémy u psa

  • This topic has 12 hlasov and 32 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 33 )
  • Autor
    Príspevky
  • #46964
    aksimm
    Člen
    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som vás poprosiť o radu. Máme 11 mesačného psíka-čivavu a ten máva časté problémy s hnačkovaním. Prvý raz sa to objavilo, keď mal asi 4-5 mesiacov, boli sme u veterinára, pretože mal viac dní hnačku, zvracal a tiež mu príšerne škvŕkalo v brušku. Vtedy bol preliečený antibiotikami, veterinár nás upozornil, aby sme dávali pozor na to, aby všetko možné nežral-to je jeho večný problém-strážime ho ako oko v hlave, ale niekedy sa to ustriehnuť nedá, zvlášť keď je sám doma. Po preliečení jeho tráviace problémy ustúpili, hnačkoval už len raz za čas a to som vždy vedela že kvôli tomu, že zožral zase niečo nestráviteľné, takže mal diétu a za 1-2 dni bol pokoj. No máva už od malička to hrozné škvŕkanie v brušku, začne to nadránom, ráno nechce žrať, trvá to tak pol dňa a potom sa nažerie. Máva to tak raz do mesiaca. Vôbec neviem z čoho, mám strach,aby nemal nejaké vážne zdravotné problémy.Teraz mal zase takú dlhšie trvajúcu hnačku,ktorá znovu vyžadovala veterinárne ošetrenie. Je to už druhý raz za taký krátky čas-nemá ešte ani rok. Veterinár povedal, že to je bežný problém, ale mne sa to nezdá. Žerie stále to isté, stravu mu nemením, keďže sa bojím, aby som mu nespôsobila problémy, dávame mu konzervu a do nej primiešam trochu vareného mäska, prípadne ryžu. Pán doktor myslíte si, že by sme mu mali dať urobiť nejaké vyšetrenia? Čítala som tu príspevok o psíkovi, ktorý mal problémy s pankreasom a tá pisateľka písala, že tiež máva to hrozné škvŕkanie v brušku. Prosím vás o radu, čo si myslíte že by to mohlo byť a či treba dať ho vyšetriť. Ďakujem pekne za pomoc.
    #50802
    Dobrý deň, toto je pomerne častý problém u niektorých malých plemien psov keď poruchy trávenia sa prejavia zvracaním alebo hnačkou, u psíkov s citlivejším trávením odporúčam kŕmenie granulami na to určenými(existujú mnohé komerčné diety alebo krmiva určené pre psov na citlivé trávenei) spravidla sa jedna o jahňacie granule aj keď to nie je nutné ak mu vyhovujú tie ktoré momentálne žerie… naučte psa na pravidelný režim… nedávajte mu nič čo robí problém (aj keď jasne s tým čo si schmatne vonku je iste problém….)… trávenie by som podporil probiotikami či už vo forme pasty alebo prášku pridávanými dľa návodu toho ktoré ho komerčeného prípravku… no a pankreas je možné vyšetriť krv a tak potvrdiť alebo vylúčiť ťažkosti tohto typu… i ked ja si myslím že v tomto prípade bude problém na úrovni črievka pri pankrease by bolo i zvracanie časté….myslím že prblém je buď s natrávením istej zložky potravy alebo s jej vstrebávaním v črievku…probiotika a ľakostraviteľné vyššie spomínané diéetne kŕmenie by malo ťažkosti upraviť…pekný deň
    #50803
    Mirka001
    Člen
    Dobrý deň, neviem či ste čítali môj príspevok lebo som tu už písala, ale máme ten istý problém.Máme čivavu už 6 ročnú ale problémy má od mala.Tie malé plemena sú asi veľmi citlivé na stravu, teda aspoň náš určite.Kedysi som mu dávala varené mäso s mrkvou a ryžou ale vtedy mu bolo raz za týždeň poprípade raz za 2 týždne zle.Granule nechcel žrať tak som ho nenútila.Lenže tiež sa mi nepáčilo to škŕkanie v bruchu po ktorom ho bolelo brucho, tak som vyskúšala nechať ho čisto len na granulach.Síce 3 dni nič nejedol ale potom ho hlad donútil.Našťastie to mu pomohlo.Teraz ho kŕmim 3 krát denne po menších dávkach granulami royal canin intestinal.To mu pomáha a už tretí mesiac mu nebolo zle.Sú to síce drahšie granule a myslím že sa dajú len objednať u veterinára ale pokiaľ mu to pomáha…:)A to že žerie všetko čo je na zemi to je aj náš problém.Viem aké je to ťažké ustriehnuť to.:)Prajem pekný deň:)
    #50804
    aksimm
    Člen
    Dobrý deň Mirka,
    áno čítala som váš príspevok, veľmi sa problémy našej čivavky podobajú na vaše, náš psík tiež granulky nechce, tiež som ho nechcela nútiť, raz som mu ich nechala celý deň v miske a radšej držal “hladovku”ako by ich zjedol, tak som prestala. Ja som si všimla, že keď mu dávam čisto kuracie mäsko s ryžou, tak je pokoj,ale viem že dlhodobo mu to dávať nemôžem, keďže tam nemá všetky potrebné živiny. Včera sme boli u veterinára na kontrole, povedal, že psík je už síce v poriadku, ale ak sa to ešte raz zopakuje, tiež budeme musieť prejsť na diétne granulky. Veľmi sa tomu vyhýbame, ale keď píšete, že vášmu pomohli,tak by sme to možno skúsili aj my. No horšie že neviem čo by chudák robil, keď mu to vôbec nechutí. Trápiť hladom ho nechcem, ale veľmi by som mu chcela pomôcť. Najviac ma však zaráža to, že predtým bol asi tak pol roka v pohode, žiadne zvracanie, občas síce mal tie kŕče, ale to vždy trvalo tak pár hodín a na obed sa už normálne najedol a zrazu po pol roku dostane hnačky,zvracia pol dňa v kuse a má kŕče a trvá 2 týždne kým sa z toho dostane úplne. Ešte sa vás chcem spýtať, okrem tých granuliek mu dávate sem-tam aj niečo iné? Napr.kúsok mäska,piškótu a podobne. Ďakujem vám veľmi pekne za rady aj za to, že ste mi napísali, aspoň viem, že v tom nie sme sami…
    #50805
    Mirka001
    Člen
    Nášmu psíkovi bolo zle keď žral len varené mäso, neviem prečo nepýtala som sa to veterinára a tak som vyskúšala ho držať čisto len na granuliach.Tiež nechcel žrať skoro 3 dni a bolo mi ho strašne ľúto ale granule obsahujú všetko čo psík potrebuje.On si zvykne to som si istá.Rozprávala som sa s veterinárom a on vravel, že pes sa nedokáže vyhladovať na smrť alebo teda tak žeby si ublížil(to len mačky), pokiaľ má niečo v miske hlad ho donúťi.Je jasné že mu chutí viac mäso než granule a čaká, že vás obmäkčí tým že nebude žrať.Ja nášmu dám ráno na obed a večer trošku granulok síce nie vždy zožerie každú dávku ale to už jak on ma chuť.Naozaj sme ešte nemali problém odkedy žerie granule a to on mal problémy pravidelne.A my mu nedávame mäso a keď tak naozaj len výnimočne ale nieje dôvod pokiaľ chce granule.Neviem čo je na tom pravdy ale čítala som, že by sa nemala miešať varená strava s granulami lebo že to tiež môže spôsobovať hnačky.A brali vášmu psíkovi krv na vyšetrenie???Nášmu vyšlo, že má podráždený pankreas a preto po každom žrádle sme mu dávali štvrtinku pancreolanu a po roku keď mu brali krv už boli výsledky dobré ale že už trochu nevhodná strava mu podráždi pankreas.A neviete z čoho bolo to škŕkanie??Náš to tiež mával a nikdy som nevedela prečo.Našťastie po granuliach to už nemáva.Dúfam že vám tak isto pomôžu granule keď už tie mal čivavy sú také citlivé na žradlo:)
    #50806
    aksimm
    Člen
    No náš varené mäsko s ryžou zbožňuje a po tomto mu nikdy zle nebolo, miešam mu to len s konzervou, nikdy nie s granulkami, máte pravdu, tiež som čítala, že sa to nesmie, ale konzerva a mäso je vraj ok, to nám povedal veterinár, ale možno to bude fakt v tom, že niečo v tej potrave nevie stráviť, chudák malý. Krv mu doktor nebral, povedal že zatiaľ sa to neopakuje tak často aby to bolo potrebné, ale ak sa to zopakuje ešte raz, máme prísť a urobí mu nejaké vyšetrenia a samozrejme nasadí diétne granulky. Na to škvŕkanie som sa doktora tiež pýtala povedal, že to môže byť hocičo, od obyčajných zastavených vetrov až po nejakú črevnú nepriechodnosť, takže nie som o moc múdrejšia. Tiež nikdy neviem prečo to má, príde to z ničoho nič, už keď nadránom počujem to škvŕkanie, tak do rána nespím, lebo viem čo bude nasledovať…On býva cez týždeň 8 hodín sám doma, síce chodím na obed domov, ale keď má to škvŕkanie tak si viete predstaviť, aká som celý deň nervózna, že čo sa mu môže stať. Ale väčšinou to prejde, normálne sa hrá, je veselý a naobed sa už obzerá po miske. Aj keď občas sa stane, že je smutný, keď mu škvŕka – to sa stalo tie 2 razy vlastne, čo sme potom museli ísť doktorovi. No tak uvidíme, čo bude ďalej, zatiaľ ho kŕmime po starom s tým že máme probiotiká, ktoré dostáva každý večer a dúfame že bude dobre….ďakujem vám za povzbudenie, snáď naše čivavky budú konečne ok:-)
    #50807
    Mirka001
    Člen
    Asi sa spýtam veterinára na probiotiká.Nášmu tiež začne škŕkanie nad ránom a potom ho chytia kŕče chudáka.:(Potom mu dám algifen to je na bolesť v bruchu a potom mu to prejde a večer už v pohode papá.A musím sa spýtať veterinára lebo črevná nepriechodnosť neznie dobre…Budem si musieť nájsť cestu k veterinárovi:)A ako často vášmu psíkovi škŕka v bruchu?Normálne som teraz nervozná…dúfam,že to nič vážne nebude:)Chudáci malý ani nič chutné nemôžu papať lebo hneď im zlé je…
    #50808
    aksimm
    Člen
    Mirka prepáčte nechcela som vás vyľakať, ja tiež dúfam že to nie je nič vážne, myslím si že keby bolo, tak by to veterinár riešil hneď, takže si radšej hovoríme, že to budú tie zastavené vetry:-) Škvŕkanie sa objavuje tak raz za mesiac a doobeda prejde, fakt najhoršie je, že nemôže papať to čo iné psíky a to by sme mu dali aj to posledné, no je to asi životný údel niektorých čivaviek..
    pes-pri-mory.jpg
    #50809
    Mirka001
    Člen
    Aj u nás približne raz za mesiac a tiež len tak 2 hodinky ráno lenže náš má potom ešte aj bolesti brucha:(…Pôjdem sa pre istotu spýtať aj tak už ho treba zaočkovať.:)My máme na dedine vlčiaka ale ten naozaj žerie všetko a nikdy mu nič nebolo…A naše malé čivavy len dietne granulky:)Ale nechcela by som iného psíka, čivavy sú hrozne zlaté a prítulné:)
    smutny-pes.png
    #50810
    aksimm
    Člen
    Tak mi potom napíšte, keď pôjdete veterinárovi, že čo vám povedal na to škvŕkanie, možno vám povie to isté čo mne a možno sa dozvieme niečo nové.
    Držte sa a pozdravujte psíčka:-)))
    #50811
    Mirka001
    Člen
    Napíšem hneď ako budem niečo vedieť:)vo februári nám končí vakcína tak sa spýtam…:) Tak dúfajme, že už bude len lepšie:)Aj my pozdravujeme:)
    #50830
    jaruska
    Člen
    Dobrý deň,
    pán doktor, prosím o radu. Môj dva a pol ročný pitbull s prestávkami vracal. Začalo to čistou žlčou, občas ho triaslo asi mal bolesti, tak som mu dávala no-spa. Kedže mal v minulosti problém s pankreasom, zašla som na veterinu. Krvné testy mal v poriadku až na zvýšený hematokryt. Dostal inj. Ranital 50mg/2ml, a nejakú výživu v infúzii. Doma som mu dávala 5x denne ryžu s kuracími prsami po troške. Ráno a večer dostáva 40mg famotidin. Štyri dni bol v poriadku, a včera ráno pri venčení obhrýzal trávu, ktorú potom cca za hodinku vyvracal aj s kopou šťavy. Pritom jesť mu chutí, stále chodí pozerať do misky. Lekár sa vyjadril že na neho nepôsobí ako chorý psík. Dnes nad ránom mu opäť začalo škvrkať v bruchu, o štvrtej bol vonku mal stolicu a o deviatej zase vracal trávu so šťavou. Pred chvíľou cca o 15-tej čierna hnačka s hlienom, potom už le kúsok krvi. Na to všetko vyvrátil aj tú trochu ryže s mäskom. Ale keď prišiel dnu utekal k miske. Laicky si myslím, že má zvýšenú produkciu žalúdočných štiav, alebo zápal žalúdka od štiav, alebo vred…? a ten Famotidin mu nestačí. Mám doma Ranital 150mg.Mohla by som mu ho nasandiť namiesto Famotidinu? Ak áno koľko tabliet denne. Len neviem čo s tou krvavou hnačkou. Objednala som mu už hypoalergénne granulky Royal canin. Budú vhodné? Ďakujem za odpoveď
    #50831
    jaruska
    Člen
    A ešte by som sa chcela spýtať : môže mať pes alergiu na laktózu? A ako by sa prejavovala. Ďakujem.
    #50832
    milá jaruska, doktor sem nechodí, takže najlepšie bude spýtať sa na to vlastného veterinára, ktorý vám odpovie na všetky otázky priamo a na mieste
    #50833
    jaruska
    Člen
    A čo MVDr.Harbáč??? Už to vzdal?
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 33 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.