pes-v-poli.jpg

Čo znamená reč tela u psa? Keďže pes hovoriť nevie – niekedy je to výhoda, dorozumieva sa s nami rôznymi spôsobmi a my , ako vnímaví a milujúci majitelia psov by sme týmto znakom mali rozumieť, pretože aj psy nám občas potrebujú niečo povedať. V nasledujúcich riadkoch si ozrejmíme, čo tieto veci znamenajú.

Kňučanie

Kňučanie môže znamenať smútok za majiteľom, alebo iným kamarátom, ale rovnako i bolesť či strach. Pokiaľ ste so svojím psom, a momentálne sa nemá čoho báť, skúste ho prehmatať, či nereaguje na niektorú časť tela bolestivo. Môže to byť upozornenie na bolesť bruška, nadúvanie, ale aj iných, závažnejších ochorení. Ak máte pocit, že psíka nič nebolí, skúste ho hladiť a upokojiť – možno má len psiu clivotu.

Štekanie

Pes nešteká nikdy len tak. Štekaním upozorňuje na niekoho alebo niečo, prejavuje ním nepriateľstvo alebo naopak sa víta s iným psom. Veľa psov šteká z trucu, keď ich majitelia včas a dobre nepripravili na samotu doma, alebo to majú jednoducho v povahe. Existuje zopár “štekacích” plemien – väčšinou malé psy, ktoré si týmto vydobíjajú rešpekt a uznanie. Často chcú väčších psov svojim štekaním zastrašiť. Moja najmenšia čivava šteká a vrčí vonku neustále, zrejme aby si nikto nedovolil ani len priblížiť sa k nej.

Vrčanie

Vrčanie je odnož štekania, je to upozornenie, výstraha, aby sme sa k psovi nepribližovali, pokiaľ je cudzí. Ak je to náš pes a vrčí na niečo alebo niekoho, je to pre nás znak, že sa mu dotyčná vec alebo osoba nepáči. Pamätajte na to, že psy majú šiesty zmysel vyvinutý ako nikto iný a môžu nám pomôcť. Jedna kamarátka mala sučku, gulášika, milé klbko, priateľské až za hrob, a tak keď na niekoho zavrčala, hneď vedela, že s tým človekom niečo nie je v poriadku a vždy sa o tom neskôr aj presvedčila. Môže to byť ale aj prejav strachu a pes sa nás alebo iného psa snaží zastrašiť. V každom prípade odporúčam sa k vrčiacemu cudziemu psovi nepribližovať – pre istotu.

Vrtenie chvostíka

Vrtenie chvostíka je prejav kamarátstva, nadšenia, znak, že pes sa z niečoho teší. U niektorých psov vidíme tento prejav neustále, a väčšinou sú to výnimočne priateľské psy a u niektorých skôr zriedkavo. Moja yorkšírka vrtí chvostíkom stále, vyslovene ním búcha o všetko okolo, pretože sa stále z niečoho teší, stačí ju osloviť. Naopak jedna z čivaviek je tak plachá, že keď radostne zavrtí chvostíkom, hneď mám lepšiu náladu aj ja, pretože u nej je to výnimočný jav.

Očný kontakt

Mnoho majiteľov psov spomína, že má alebo malo so svojím psom tzv.očný kontakt, to znamená, že pes sa na majiteľa vždy pred nejakým úkonom pozrie a čaká akoby na povolenie niečo urobiť. Vysvetlím to na príklade mojej ďalšej kamarátky, ktorá ma fenu nemeckého ovčiaka a tá je dosť nepriateľská voči iným psom, spôsobuje jej radosť ich naháňať a desiť. A táto fenka, keď má pri sebe svoju majiteľku a vidí iného psa, pozrie sa na ňu – je to sekunda – a vtedy ju vie odvolať. Pokiaľ by tento očný kontakt “prepásla”, fena vyštartuje a už ju nezadrží nikto a nič na svete.

Pohľad

Mmyslím, že ste už zažili, že sa pes na vás uprene pozerá. Môže to znamenať more vecí, najčastejšie vás pes ale potrebuje len upútať, aby ste sa na neho pozreli a venovali sa mu, prípadne vás hypnotizuje, aby ste ho pustili k vám do postele alebo vás niekam volá. Vtedy použije aj iné pohyby, a to napríklad, že bude kúsok odbiehať a zase sa k vám vráti. Nasledujte svojho psa, psy nie sú zlomyseľné a nechcú vás vyhnať z postele len pre svoju zábavu. Pravdepodobne to má pre vás význam, inak by vás nevolal. Určite poznáte rôzne príbehy o tom, ako pes zachránil majiteľovi život tým, že ho vylákal z domu, ktorý neskôr začal horieť a podobne – nie sú to výmysly. Psy majú veľký dar a je len na nás, aby sme ho využili vo svoj a ich prospech.

Upozorňovanie psa na rôzne druhy bolesti

Nedávno mi kamarátka povedala, že jej psa bolia uši, ale nedá si do nich pozrieť. Spýtala som sa, ako teda vie, že ju bolia – odpovedala, že jej fenka nakláňa hlavičku a chodí takto za ňou. Upozorňuje, že niečo nie je v poriadku. A skutočne – mala problém s ušami, ktorý vyriešili následne podávané kvapky.
Ďalším, veľmi známym prejavom je krívanie alebo odľahčovanie boľavej nohy skackaním na troch v prípade problémov s nohami, časté škrabanie sa v uškách pri rôznych problémoch s uškami ( ušný svrab, voda v uchu, zápal), zúrivé škrabanie sa pri problémoch s vnútornými alebo vonkajšími parazitmi, problémoch s kožou, srsťou a podobne. Takisto už spomínané kňučanie, najčastejšie pri problémoch s nadúvaním, alebo vyprázdňovaním.

Toto je zatial všetko o dôležitých prejavoch nášho 4 nohého miláčika. Nabudúce si povieme čosi o tom, ako psi prejavujú svoje emócie.