obojok.jpg

Neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého psa je obojok. Myslím, že nie je potrebné pripomínať aký dôležitý je výber toho správneho. Pre každého psa je vhodný iný a niektorým vyhovuje skôr postroj. Pokúsime sa vám priblížiť ako vybrať pre vášho havka, ten najvhodnejší obojok.

Ako psovi vybrať správny obojok?

K najčastejšie používaným patria kožené obojky. Sú pevné, trvácne a psy ich dobre znášajú. Ich nevýhodou je, že sú pre niektoré psy až príliš tvrdé, nepoddajné. Najmä pre malé plemená. Pri tých sa využívajú skôr nylonové obojky. Sú poddajné, mäkké, ľahké a prispôsobivé. Výber je široký.

Pre mini plemená sú veľmi vhodné obojky s odľahčeným zapínaním. Klasické zapínanie totiž malé psy vyslovene ťahajú k zemi. Vyskúšala som si to na svojich čivavách. Tie nosia tenké, ľahké obojky s umelohmotným zapínaním. Yorkšírka zase nylonový obojok, ktorý je poddajný a bradáčke vyhovuje klasický kožený obojok.

Aby som vysvetlila – nylonové obojky sú vhodné pre psy, ktoré chodia na voľno alebo na vodítku neťahajú. Dôvod je jednoduchý – pri silnom ťahu psa sa obojok natiahne, nedrží svoj tvar, a psa škrtí. Kožený obojok psa zadrží, ale neškrtí, pretože svoj tvar nestráca.

Taktiež je potrebné vyberať podľa plemena, temperamentu a veľkosti psa. Temperamentný pitbull by nylonový obojok s umelohmotným zapínaním utrhol pri menšom trhnutí, kým kľudný westík môže takýto obojok pokojne nosiť. Je to len príklad. Majiteľ pozná svojho psa, vie, čo je pre neho dobré a čo potrebuje. A teda by mal vedieť aj to, aký obojok je pre neho vhodný.

Nespomenula som retiazkové obojky, pretože z hladiska funkcie (pokiaľ nie sú sťahovacie) nie sú ničím výnimočné a sú skôr na parádu.

Materiál nie je jediným kritériom na výber obojku. Svoju úlohu zohráva aj šírka. Príliš tenký obojok by sa psovi mohol zarezávať do krku a spôsobovať mu nepríjemné pocity, až zranenia. Naopak príliš široký obojok neplní svoju výchovnú funkciu a mladý pes nie je brzdený v ťahaní na vodítku.

Osobne nemám príliš rada škrtiace obojky, ale uznávam, že niekedy sú potrebné. Je to vlastne retiazka, ktorá sa pri ťahu stiahne a psa pribrzdí. Keď nemôže dýchať, nemôže ani ťahať. Používajú sa najmä na veľké a silné psy.

Postroj – ano či nie?

Postroj je stále častejšie využívaný, najmä pri šteniatkach. Názory sa rôznia. Niekto sa domnieva, že sú výborné pre šteniatka z hladiska vývoja kostí a nezaťažujú krk, nespôsobujú rôzne deformácie stavcov a podobne. Iní ich nemajú príliš radi, pretože ich výchovná funkcia je takmer nulová. Keď psa nič nebrzdí, nemá motiváciu neťahať na vodítku. Aj tu platí staré známe, že majiteľ by mal svojho psa spoznať, alebo na začiatku aspoň pozorovať, ako sa správa a podľa toho zvoliť obojok alebo postroj.

Ja mám skúsenosti ako s obojkom, tak s postrojom. Postroj som používala aj na pitbulla, pretože mal problém so stavcami a obojok by bol zlá voľba. Potrebovala som odľahčiť jeho stavce a krk. Je však pravda, že neskôr si na obojok ťažko zvykal a ťahal na vodítku naozaj nepríjemne. Takisto yorkšírka bola odmala na postroji, a teraz obojok síce znesie, ale nijak ním nie je nadšená. S ťahaním je menší problém, možno aj pre to, že je to neporovnateľne slabší pes ako bol pitbull. Keď sme pri tom ťahaní – kým idem či už s yorkšírkou alebo bradáčkou samostatne, nie je s ťahaním žiaden problém. Idú pekne, prispôsobujú sa, neťahajú. Pokiaľ ich vezmem spolu, predbiehajú sa, ťahajú, nie sú schopné spoločného, koordinovaného pohybu. To len na margo ťahania, aby sa niektorí majitelia viacerých psov nečudovali, keď sa im niečo takéto stane. Psy sa pri niektorých činnostiach podporujú.

Viem, že ťahanie psa na vodítku patrí do inej sekcie, ale nedá mi nespomenúť, aby sa majitelia pri výchove psa nespoliehali iba na obojok. Pes musí mať motiváciu neťahať a nasledovať svojho pána. Mykanie na obojku, prudké zastavovanie, šklbanie a podobne môže trvalo poškodiť zdravie vášho psa. Pokiaľ si neviete rady, poraďte sa s odborníkmi na výchovu. Obojok nevyrieši všetky problémy, ale môže ich veľa spôsobiť. Starostlivosť o psa s poškodenými stavcami je zdĺhavá a náročná na čas a financie.