krytie.png

Máte fenku, a z dôvodov známych len vám ste sa rozhodli mať šteniatka? Tomu musí, samozrejme, predchádzať krytie psíkom. Pri výbere, či už je to pes s PP alebo bez (redakcia havko.sk neodporúča), dávajte dôraz najmä na povahu psíka a tiež jeho exteriér. Najlepšie je, keď sa psík čo najviac približuje štandardu.

Krytie musí prebiehať v najplodnejších dňoch, aby nebolo zbytočné. Každá fenka má tieto dni v inom čase, tz. niektorá na začiatku hárania, iná skoro na konci. Všeobecne sa traduje, že najlepšie je nakrývať na desiaty až trinásty deň.

Ako som uviedla, je to veľmi individuálne a najbezpečnejšie vám najplodnejšie dni určí veterinár na základe krvného testu. Nespoliehajte sa však na to, že inokedy nemôže byť fena nakrytá a dávajte si na svoju hárajúcu fenku pozor. Istotne nechcete, aby sa vám vo vrhu objavili ako čisté, tak i krížené šteniatka. Áno, je to možné. Na rozdiel od ľudí sa môže stať, že fenku nakryjú dvaja alebo viacerí psi a potom sa stane, že máte rozdielne šteniatka. A to isto nie je cieľ zodpovedného chovateľa.

Ako príklad uvediem vlastnú skúsenosť, ako vždy. Len nedávno som sa dala nakryť svoju čivavku. Rozhodla som sa pre šteniatka a tak som začala hľadať vhodného ženícha. Mala som vopred vybratého ako potenciálneho otca šteniatok – jedného psíka, s ktorým sa stretávame pri venčení a teda sa s mojou čivavou poznali. Je lepšie, pokiaľ sa psy poznajú. Nie vždy je možné takúto situáciu zabezpečiť. Psík bol krásny, typový, dlhosrstý. Mal krásnu hlavu, bol pekne osvalený a mal aj milú, priateľskú povahu. Skúšali sme teda kryť s nami vybratým fešákom. Nepodarilo sa. Neskúsený psík i fena neboli dobrá voľba.

Fenka sa zbytočne vystresovala, a to nie je pre jej nadchádzajúce materstvo dobré. Skúšali sme to dva dni po sebe, no nič sa neudialo. Nemali sme veľa chuti do hľadania iného psa, navyše na poslednú chvíľu. Lenže už sme mali nakúpené veci pre kotnú fenku a šteniatka a tak sme sadli za internet a našli krásneho, typového psíka, tentoraz krátkosrstého. Bol to výstrel naslepo, ale podarilo sa. Psík mal okrem kvalitného exteriéru aj úžasnú priateľskú povahu. Ani to však nepomohlo a krytie sa nepodarilo. Fena ho nepoznala a to bol problém. Rozhodli sme sa preto, na návrh majiteľky krycieho psa, pre umelé oplodnenie. Veterinár určil podľa krvných testov najplodnejší deň, odobral psovi spermie a fenku takto nakryl.

Nie vždy je tento spôsob najúčinnejší a chovatelia sa snažia o prirodzené oplodnenie, ale my sme už nemali na výber. Rizikom je nasledujúci pôrod, mnohí tvrdia, že hrozí pôrod cisárskym rezom, nám sa to ale nepotvrdilo, ako vysvetlím neskôr.

Čakali sme asi dvadsať dní, aby nám veterinár graviditu potvrdil. Všimli sme si na fenke zmeny, viac jedla, bola odvážnejšia, prítulnejšia. Na jej tele to zatiaľ vidno nebolo. Sono potvrdilo graviditu mojej čivavky, a každému ho vrelo odporúčam. Či už máte oficiálnu chovateľskú stanicu alebo beriete chov psíkov ako hobby, určite investujte a dajte fenku po krytí prezrieť veterinárom. Ten vám potvrdí nielen graviditu, ale aj predpokladaný počet šteniatok, čo vám výrazne pomôže pri pôrode. Keď viete, koľko malých máte čakať, viete aj to, či nenastal nejaký problém, lepšie sa pripravíte a prispôsobíte. Neznamená to však, že veterinár sa nemôže mýliť. Niekde vzadu môže byť ďalšie šteniatko, prípadne dve. Nám veterinár určil počet šteniatok úplne presne.

Sono sa odporúča po týždni opakovať, aby sa nestalo, že radostne očakávate šteniatka a nakoniec z toho nebude nič. Aj to sa môže stať. Ani ja som to nevedela. Počuť, že šteniatka sa môžu v tele matky ,,rozložiť´´, resp. vstrebať nie je nič príjemné a treba len dúfať, že vám sa nič také nestane. Nás takáto skúsenosť, našťastie, obišla.

Krytie je, pokiaľ sú na to podmienky, úplne prirodzená vec a za normálnych okolností sa nejaká extra veľká asistencia od chovateľa nepožaduje. My sme boli výnimka vďaka neskúsenosti fenky i jej plachšej povahy. Nakoniec sa ale všetko podarilo a v nasledujúcich článkoch sa o tom presvedčíte.