kotna-fenka.png

Po úspešnom krytí zákonite nasleduje gravidita fenky. O gravidnú, slangovo povedané kotnú fenku,  je potrebné sa príkladne starať a venovať jej zvýšenú pozornosť čí starostlivosť.

Kŕmenie gravidnej fenky

Ako som uviedla v článku predošlom, začína to sonom a potvrdením gravidity. Keď už sme si stopercentne istí, že fenka bude mať šteniatka, začneme ju kŕmiť šteňacími granulami, krmivom. Prečo? Jednoducho preto, že má iné zloženie ako ,,obyčajné´´ krmivo, teda krmivo pre dospelých psov. Dodáva fenke potrebné živiny, pretože gravidita je pre organizmus záťaž. Šteňacie krmivo obsahuje viac vápnika, preto už nie je potrebné ho fenke pridávať zvlášť vo forme nejakých vitamínov. To by jej mohlo skôr poškodiť. Nič ale nepokazíte, keď jej budete dávať napríklad vitamínové pasty, kde je obsiahnutých viacero vitamínov. Nijak špeciálne ju neprikrmujte, aby nepribrala viac ako je nutné. Mohla by mať problémy pri pôrode.

Odčervenie

Odčerviť je nutné fenku pred nakrytím, niekto odporúča aj pred pôrodom. Odčervenie je zvlášť pre malé plemená tiež určitá záťaž, preto som si to ja nechala až na odčervenie spolu so šteniatkami vo veku dvoch týždňov. V každom prípade je potrebné, či pred krytím alebo pred pôrodom, aby matka neprenášala prípadné parazity na šteniatka.

Pohyb tehotnej fenky

Niektorí chovatelia svoje gravidné fenky vyslovene hýčkajú, až rozmaznávajú a šetria ich až príliš. Je samozrejmé, že s gravidnou fenkou asi ťažko pôjdeme na preteky, či cvičák, ale nemeňte jej režim zo dňa na deň. Bežné prechádzky jej neublížia, práve naopak. Ak sa fenka nebude vôbec alebo len obmedzene (nedostatočne) hýbať, začne strácať svalovú hmotu a nebude vládať porodiť. Prispôsobte svoje aktivity s ňou plemenu a jej celkovému stavu. Každá fenka vie, čo má robiť a podľa toho sa aj bude správať. Keď sa jej bude zdať, že už schody s veľkým bruškom nezvládne, sama sa vypýta na ruky.

To platí u malých plemien, dogu by ste asi po schodoch neuniesli. Moja čivavka bola od nakrytia, keď som ani nevedela, či malinké mám očakávať alebo nie, nosená dolu schodmi na rukách, hore šla sama. Schody smerom nadol sú všeobecne pre malé plemená tak trochu problémom, preto som ju netrápila. Navyše som sa bála, že by mohla sebe alebo šteniatkam ublížiť. Schody hore až do pôrodu zvládla sama a to je najmenšie plemeno. Pravdou tiež je, že chodila pomalšie, nenaháňala sa s ostatnými psami a bola nervóznejšia, keď sa k nej priblížil cudzí pes. Dávajte pozor, kotná fenka môže byť agresívnejšia ako zvyčajne. Už sa u nej začínajú prebúdzať materské a ochranné inštinkty.

Celkový stav fenky je treba dať skontrolovať veterinárom ešte pred tým, než vôbec uvažujeme o šteniatkach, aby sme vedeli, či pôrod zvládne, či nemá nejaké viditeľné chyby alebo choroby, ktoré by mohla na svoje potomstvo prenášať. Svedčí to o zodpovednosti chovateľa. Vyhnete sa tak situáciám, kedy vám napríklad nový majiteľ vášho šteniatka ,,poďakuje´´ za ušný svrab, na ktorý prišiel veterinár po prehliadnutí, tak ako ja pri svojej yorkšírke. Viem, o čom hovorím, keďže som si to s ňou preskákala a nebolo to nič príjemné. Nemala to kde chytiť, jedine od matky, pretože bola prehliadnutá hneď po tom, ako sme ju priniesli od chovateľky. A to je hanba. Aspoň pre mňa by bola.

Gravidita trvá približne 58 dní (ráta sa odo dňa nakrytia), ale je to individuálne. Niektoré fenky rodia aj skôr, i keď je to samozrejme riziko, ale príroda si nevyberá, iné zase tzv. prenášajú, rodia neskôr ako na 58. deň. Tolerancia je 58. – 70.ty deň, ako ma informoval veterinár. Čiže máte dosť času pripraviť sa psychicky i fyzicky (potreby na pôrod) na nadchádzajúci pôrod. Aj ja som mala dosť času, ale priznám sa, ani neviem, ako tie dni ubehli a naraz…Ale to už opíšem v nasledujúcom článku. Dozviete sa, ako prebieha pôrod, moje vlastné skúsenosti, čo robiť a čo radšej nie.