porod.png

Krytie sa podarilo, fenka prežila aj šťastné obdobie gravidity a je čas na to, aby sa šteniatka začali pýtať von. Normálny je pôrod v rozpätí 58. až 70.teho dňa. Najčastejšie na 60.-62.deň, ale to je opäť individuálne. To, čo a koľko si máte pripraviť na pôrod sa dočítate všade, ja vám ponúkam môj pohľad a moju skúsenosť.

Môžete všeličo počuť, všeličo vidieť, ale zažiť to na vlastnej koži – to je už iná káva. Na stránkach chovateľov som si prečítala o pôrodoch veľa. Našla som kopu zaujímavých a naozaj dobrých rád, ktoré mi pomohli. Vedela som, čo si mám na pôrod prichystať, ako sa asi fenka bude správať, keď bude jej čas, ako by mal pôrod prebiehať, čo s tým, keď bude mať fenka málo mlieka a podobne. A viete čo z toho bolo? Absolútne nič. Fenka ma tak prekvapila, že som to skoro s nervami nezvládla a bola som v strese viac, ako ona:). Myslela som si totiž, že mám ešte hromadu času. Veterinár mi radil merať fenke teplotu – tzv. zistiť, akú má svoju normálnu teplotu a stálym meraním potom docieliť to, že budem pripravená na pôrod – čiže keď bude mať rodiť, deň predtým sa jej teplota o stupeň zníži a ja budem v strehu. Alebo zvýši? Viete, že si už nepamätám? Jedno je isté – o stupeň sa jej jednoducho zmení, či už smerom nadol alebo naopak. Samozrejme, že som jej teplotu nemerala – veď mám čas!

A tak som šla večer pokojne venčiť, fenka bola vo svojom 56.tom dni gravidity. Vonku začala rýchlo pobiehať, trochu hrabať, potom to prestalo. Doma som našla akoby nacikané, fenku som hrešila, či sa nevie vycikať na plienku, keď jej nestačilo vonku. Pozerala na mňa akoby vyčítavo. Stále mi to nedopálilo. Už som začala mať tušenie, ale to predsa nie je možné – všade som čítala, že pôrod skôr ako na 58.my deň je vlastne potratom a šteniatka neprežijú. A ja som chcela zdravé a hlavne živé šteniatka!

Po asi pol hodine som si všimla, že mám dosť veľkú časť vankúša, na ktorom mi fenka sedela mokrú a že divne dychčí, pachtí. Asi tak, ako keď je psovi veľmi teplo. To som už volala veterinárovi a ten mi s pokojom Angličana oznámil, že fenka začala rodiť. Moja prvá otázka znela, ako je to možné, keď je len v 56.tom dni. Vtedy som sa dozvedela, že to nie je nič nenormálne a hlavne prvorodičky takto rodia pri väčšom počte šteniatok (čivavka, štyri šteniatka). Trochu som si vydýchla. Kde ale boli moje predsavzatia, ako sa na všetko dokonale pripravím? Nemala som pripravené absolútne nič, ale našťastie fenky rodia dlho a tak som predsa len mala čas si potrebné veci pripraviť. Ide najmä o čistú gázu na uchytenie šteniatok a ich prípadne osušenie, či vyutieranie do sucha, niť alebo sterilné nožničky na prestrihnutie pupočnej šnúry, miesto, kde bude fenka rodiť, vodu na umytie i pitie pre fenku a dezinfekciu.

O nejakú pol hodinu som uvidela trčať zozadu fenky ,,niečo´´ nedefinovateľné. Žeby šteňa? Nie nie, bol to plodový vak, ako som sa dozvedela z ďalšieho telefonátu veterinárovi. Tu by som sa chcela zastaviť a povedať jedno – nebojte sa volať veterinárovi. Cez telefón sa dá veľa poradiť a pokiaľ nemáte skúsenosti, o to viac sa pýtajte. Aj na banality. Niekedy tie banality zachránia život vašej fenke alebo šteniatkam. Nič nie je zbytočné.

Moja fenka začala rodiť, čiže očividne tlačiť a pokúšať sa dostať šteňa von okolo 23:00. Musím podotknúť, že je treba si dať pozor na to, aby sa prvé šteniatko narodilo do dvoch hodín od začiatku pôrodu. Pár minút hore-dole, ale pokiaľ fenka len tlačí a jej snaha vyjde navnivoč, neváhajte a volajte veterinárovi. Poradí vám, čo ďalej. Zrejme je niekde problém a musíte ho riešiť.

My sme to stihli skoro na minútu presne, keďže prvé malinké sa narodilo minútu pred jednou po polnoci. Fenka bola so mnou v kuchyni a pretože mi dôveruje, nevadila jej moja prítomnosť. Rodila na vankúši v blízkosti mňa a nevadili jej žiadne zásahy z mojej strany. Aj tu by som chcela povedať, aby chovatelia nezasahovali do pôrodu príliš a nechali to na fenke, ak je to možné. Niektoré fenky sa totiž môžu vyslovene zaseknúť a odmietnu pokračovať v pôrode, kým nebudú mať pokoj, čo je nebezpečné. Pôrod je pre fenku prirodzená vec a sama vie najlepšie, čo má robiť. Veľa ľudí z radov chovateľov zasahuje hlavne pri pupočnej šnúre – nie raz sa stalo, že fenka prehryzla šteniatku pupočnú šnúru veľmi blízko brucha a vtedy už niet pomoci.

Tam som pomáhala svojej fenke aj ja, zo strachu, aby sa mi niečo podobné nestalo a aj kvôli tomu, že pôrod ju veľmi vyčerpával a sama sa nemala k prehryznutiu pupočnej šnúry. Priznám sa, že doteraz, keď si na to spomeniem, naskakujú mi zimomriavky. Ani sama neviem, ako som to zvládla, lebo ja takéto veci nemám rada. Zrejme ma k tomu prinútili okolnosti a fakt, že som bola jediná, ktorá mohla pomôcť. Vtedy som nad tým nepremýšľala. Pupky som im neuväzovala, fenka si každé šteniatko olizovala a tak krv po chvíli prestala tiecť. Všetky šteniatka, na jednu výnimku, mali pupočné šnúry veľmi krátke a také, ako to povedať..-,,živé´´. Chcem tým povedať, že boli dosť hrubé a mali v nich aj dosť krvi. Neviem si predstaviť väčšie plemeno.

Pupočná šnúra sa odstrihuje 2 – 4 cm od bruška, a pri poslednom /bola som už unavená/ sa mi podarilo odstrihnúť menej ako 2 cm a veru, nebolo mi všetko jedno. Myslím, že som asi aj ozelenela od strachu, že sa malinkej niečo stane. Našťastie mamina zasiahla a pupček jej lízala tak dlho, kým krv neprestala úplne tiecť. Medzi pôrodmi by mala fenka vylúčiť po každom šteniatku placentu, ktorú následne zje. Nebráňte jej v tom, je to prirodzené a fenka tak získava dôležité hormóny. Môže vylučovať placentu aj po niekoľkých šteniatkach, nemusí po každom. Pri väčšom počte šteniatok a to najmä u veľkých plemien jej nedovoľte zjesť viac ako štyri placenty – mohla by mať tráviace ťažkosti.

Moja fenka rodila osem hodín. Obe sme boli unavené, ale o každé šteniatko sme sa spoločne postarali. Každé som vysušila a odvážila. Pri treťom, ktoré sa narodilo len 40 minút po druhom v poradí, bola fenka vyčerpaná tak, že som musela ja šteňa vyslobodiť z plodového obalu a postrčiť k nej, aby ho začala olizovať. Matky musia šteniatkam lízaním naštartovať dýchanie. Keď sa k tomu nemajú, je to na chovateľovi. Ten musí trením docieliť ten istý výsledok a tým je dýchanie šteniatka. Týmto spôsobom sa aj vyplavuje z tela šteniatka všetka voda, ktorá by tam mohla byť.

Po narodení sa šteniatko hneď prikladá k matke, aby sa napilo mlieka. Je to pre jeho ďalší život dôležité. Mlieko obsahuje tzv. mledzivo, kde sa nachádzajú všetky dôležité živiny a obranné látky pre šteniatko.

V radách chovateľom sa dočítate, že fenka musí mať prístup k vode počas celého pôrodu. Je to pochopiteľné, ale napríklad moja fenka celý pôrod nepila, hoci som ju ponúkala.
Podľa známych, chovateľov, bol pôrod mojej fenky ľahký a bezproblémový. Fenky vraj rodia aj 15-20 hodín. No to by mi tak chýbalo! Ledva som vyčkala, kedy sa malé narodia. Dnes sa už teším z vyše dvojtýždňových prekrásnych čivaviek.