canisterapia.jpg

Pre tých z nás, ktorý počujú pojem canisterapia prvý krát, poďme sa spoločne s Havko.sk pozrieť bližšie na jeho význam. Canis je z latinčiny a znamená to pes, čiže vo voľnom preklade je to terapia psom.

Psík počas canisterapie svojou prítomnosťou prebúdza v pacientoch pozitívne emócie z telesného kontaktu s ním. Je to teda istá forma liečby, kde sa vďaka pravidelnej prítomnosti psa odstraňujú stavy úzkosti, depresie, traumy, pocit samoty čí beznádeje, ktoré prichádzajú s chorobami či so starobou.

Zázračné liečebné účinky, ktoré vyžarujú z pokojného a milujúceho psa pomáhajú telesne aj mentálne postihnutým ľudom, deťom v špeciálnych školách ako aj seniorom v domove dôchodcov či pacientom v nemocniciach.

Pes počas terapie dodáva „pacientom“ chuť a radosť do života. Aportovaním či hádzaním loptičky podporuje ich fyzickú aktivitu, znižuje pocit osamelosti, zvyšuje množstvo neverbálnej komunikácie a prispieva k celkovej pokojnej nálade pacienta. Počas canisterapie sa pes stáva zdrojom relaxu a oddychu.

Ako som ja objavila canisterapiu

Jedného dňa som spolu so svojou úžasnou fenkou na jednej psíčkarskej akcii. Tu som sa stretla s istým mladým pánom, ktorý mal so sebou veľkého mohutného čierneho labradora. Labrador si spokojne sedel vedľa malého chlapca, ktorý bol odkázaný na invalidný vozík – usúdila som, že pravdepodobne trpí detskou obrnou.

Neskôr nám všetkým, tento pán ukázal skutočný účel pre ktorý prišiel. Postihnutý chlapec si pomaly ľahol na podložku. Psík si pridal k nemu a pritúlil sa mu na hruď. Bolo krásne vidieť kúsok radosti v tých smutných očiach čo ešte pred pár minútami sedeli bezducho na vozíku. Neskôr si chlapec sadol a oprel sa o psíka, vrúcne ho objal. Celý čas som sledovala ako mal z toho chlapec veľkú radosť – niekoľkokrát nám to dal jasným pokrikom najavo. Pes celý čas kľudne stál a čakal na ďalší povel do svojho pána.

Potrebné predpoklady psa

Po tomto zážitku mi v hlave neustále vírila jediná myšlienka: Je aj môj pes vhodný a súci na takúto prácu s ľuďmi? Po skončený ukážky som si to zamierila rovno k tomuto mladému pánovi s otázkou či môžem aj ja takto pomáhať ľudom so svojím psíkom.

Hneď ma zasypal otázkami smerujúcimi na môjho psa. Zaujímala ho predovšetkým povaha a poslušnosť, pretože ako mi neskôr vysvetlil, to je základná podmienka pre túto prácu.
Je veľmi dôležité aby psík bol poslušný, aby ovládal základné povely ako ľahni, sadni či zostaň. Pes nesmie byť agresívny. Musí mať pokojnú povahu a predovšetkým má mať rád dotyky ľudí. Ďalej je ešte dôležité spomenúť, že by sa mal zniesť s ostatnými psami, nakoľko bude pracovať v skupine s mnohými ďalšími.

Po zdĺhavom rozhovore som sa mu rozhodla predstaviť môjho psa, no zmohla som sa len na to aby som zdvihla ruku, ktorá smerovala na vyvaleného zlatého retrivera obklopeného okolo idúcimi deťmi. Ani som sa neunúvala na ňu volať lebo viem že by som ju aj tak od kopy detí neodtrhla, a len by som sa začervenala za jej poslušnosť.

Tu v piešťanskom mestskom parku som sa po prvý krát stretla so slovom „canisterapia“ a odchádzala som s rozhodnutím, že aj ja raz budem takto so svojím štvornohým priateľom pomáhať ľudom.

Jana Černáková, cernakovie@azet.sk, 0908169415