cikanie v byte. Znackovanie alebo truc?

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Chovateľská poradňa cikanie v byte. Znackovanie alebo truc?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
  • Autor
    Príspevky
  • #46910
    Dobry den,
    Viete mi poradit? Mam 3r. psa yorksira, ktroy mi cika v byte. Podla mna je to znackovanie. Robi to iba, ked je doma sam (asi si vynucuje pozornost) a nie na jedno miesto. Som z toho zufala. Kedze zijem v 1. izbovom byte, tak nemozem problem riesit, ze psa dam do samostatnej izby. Rozmyslala som, ze zakupim klietku (92×62-aby mal miesto), ale obavam sa reakcie psa. Psik casto spi, tak myslim, ze aj v klietke by spal, ale neviem ci by nestekal a neknucal, kedze je zvyknuty mat volny pohyb. Dalsia vec, ktora mi bola odporucena je kastracia, ale tiez sa bojim ci to naozaj pomaha a nebude to len trapenie psa. Viete mi prosim poradit? Prostriedky ako feromony, spreje a pod. som uz skusala a nic nezabralo. Vykarhat psa tiez nepomaha nakolko pocas mojej pritomnosti nic take neurobi a hresit ho po xy hodinach, ked sa vratim z prace je 0 bodov.
    Dakujem za kazdu radu a pomoc. Katarina
    #50532
    mafinka
    Člen
    mala som podobny problem,psika musite naucit aby vydrzal,ocikavat dvere vam nemoze donekonecna.vytrestajte ho tak ze si ho nebudete vsimat,to je najvacsi trest a ked sa vonku vycika dajte mu mlsku.na moju to zabralo.len ju musim bravat vsade zo sebou lebo mi na truc ocika kupelku 🙂
    #50533
    Scylla
    Člen
    Takže nezabralo, že? A píšete, že máte fenku a tady je řeč o značkujícím pejskovi. To je něco o dost jiného. Jediná šance je pejska chytit při činu a hodit po něm něco, než stačí pořádně zvednout nohu. Venku bych venčení nevěnovala zvýšenou pozornost. Podle těch doporučení mám dojem, že dnes je kastrace všelékem na jakékoli problémové chování. Když se jednou ten pejsek naučil zvedat nohu, bude jí zvedat vykastrovaný nebo nevykastrovaný a bude jí zvedat na všechno, na co bude chtít. Trestat ho po příchodu domů je nesmysl.
    #50534
    Natália
    Člen
    Suhlasim so Scyllou. Najma v tom, ze kastracia by mala byt skutocne posledna moznost. Pre psika je to uplne neprirodzene a existuju aj ine metody, hlavne ta s tym hodenim niecoho je vyborna. Takisto si myslim, ze nakricat na psa po prichode domov za nieco, co urobil mozno pred niekolkymi hodinami nema zmysel. Avsak si myslim, ze pochvalenim a odmenenim psika vonku za vhodne spravanie {cikanie :)} nic nepokazite.

    A este mi nieco napadlo, ludia. Preco tu vsetci pisete formou, akoby ste boli obetami svojich psikov, co vsetko Vy kvoli nim musite? Ked aspon trosku pochopite zmyslanie psikov, zistite, ze len staci v pravi moment psikovi okazat, ci bolo jeho spravanie vhodne, alebo nie. Pri metode s hodenim niecoho KU PSIKOVI {myslim, ze Scylla odporuca retiazkovi obojok}, je vhodne to nekomentovat, ani sa na psika nepozerat, mozno je lepsie, ked si mysli, ze ste to neurobili Vy. Ked, tak ho potom len zavolajte k sebe.

    #50535
    Scylla
    Člen
    Na yorka bych hodila něco menšího, než je řetízkový obojek, něco, co udělá trošku rámus, ale určitě mu neublíží, kdybyste ho náhodou trefili. Opravdu ho hlasem předem nevarujte. On si ten předmět později očuchá a zjistí, že jste ho měli v ruce – dosáhnete daleko.

    #50536
    chajati
    Člen
    Dobry den,

    odznelo tu vela zaujimavych nazorov ako kastracia, klietka a hadazanie predmetov po 3 kg psikovi … Ja by som sa ako prve spytal ako dlho je psik doma sam, ci ma navoleny nejaky denny program, ako ho majitel chvali za to ze pockal na neho doma, ci uz pocikany alebo nie, kolko a ake hracky ma k dispozicii ked je doma sam, ako sa vitaju atd. Klietku Vam neodporucam a katastracia u yorka nemusi vzdy dopadnut, tak ze to pes v plnom zdravi prezije. Na margo plemena… York sam o sebe je tak preslachtene plemeno, ze si dovolim tvrdit, ze ani jeden york nema bezproblemovy priebeh zivota, mam na mysli zdravotne problemy. Pricin je viac, rieseni taktiez, treba sa len rozhodnut z ktorej strany zacat problem riesit a akym sposobom. Na zaver … psik sa moze pocikavat kludne aj od strachu, trucu alebo ma zdravotne problemy. Ja tvrdim, ze jeden pes je malo, potrebuje partaka aby mal s kym pokecat, povystrajat, cakat na pana atd.

    #50537
    Natália
    Člen
    Chajati, preboha, tak som to s tym hodenim predmetu po psikovi nemyslela! Ked hadzanie, tak ku nemu, aby ho to prakvapilo, ale nie aby ho to bolelo alebo aby s bal.

    A nemam rada, ked niekto nejake plemeno zovseobecnuje. Nemusi to tak byt.

    #50538
    Scylla
    Člen
    Chválit psa po příchodu domů a vítat se s ním je jedna z nejlešpích cest, jak si zadělat na problém s nesamostatností psa. Pokud se v tomhle případě jedná o značkování, nemá to souvislost s denním režimem ani s množstvím hraček. Pokud by pes nevydržel se nevyvenčit, může tomu pomoct častější venčení, změna krmení, ale pokud pejsek opravdu jen značkuje, nevyřeší se to jinak než chycením při činu a právě tím hozením předmětu. Nejde o to, aby ho něco uhodilo nebo bolelo, jde o to, aby dostal důrazné napomenutí, ještě než úplně zvedne nohu.
    #50539
    chajati
    Člen
    Kazdy v tomto blogu prezentuje svoje nazory a svoje skusenosti. Ja osobne mam s chovom 12 rocne skusenosti. Partnerka este dlhsie a je odbornikom nielen na psy ale aj chov koni, specificky arabskych. Ja osobne sa vzdy vitam ako so psom, tak aj s konom, ci uz je moj alebo nie. V chove mam 15 dospelych jedincov /staly pocet/ a 2 kone. Nevidim dovod preco sa nezvitat so psom, ked sa vitame aj s rodinou a znamymi. Pes je cely den zavrety doma a jedine na co caka neni jedlo ani voda ale je to jeho pan. Kto dobre ovlada psychologiu psa mi da za pravdu. Nezvitanie sa so psom po dlhsom casovom intervale je prvym naznakom pre psa, ze majitel o neho nema zaujem a psik ostava smutny a nevie sa rozhodnut alebo nepozna pricinu preco je tomu tak. Podla mojho subjektivneho nazoru Vas psik moze znackovat jednak preto, ze ma strach, ak byvate v bytovke a na chodbe a v okolitych bytoch je rusno, moze mat kludne zdravotne problemy /ak ste to este neskumala s veterinarom, odporucam/ alebo je zavrety v byte dlho sam a fyziologicky nedokaze zadrzat moc. Nemusi tu ist ani o znackovanie ale len odpustenie trosku mocu, ktory tlaci na mechurik aby sa psikovi ulavilo. Ako som napisal, pricin moze byt viac, takisto aj rieseni Vasho problemu. Ak sa psik nepocikava vo Vasej pritomnosti resp. neznackuje, potom nie sme daleko od korena problemu.
    #50540
    Scylla
    Člen
    Nevítat se se psem neznamená neprojevit o něj zájem nebo ten zájem nemít. Loučení se se psem a vítání se s ním dává vašemu odchodu punc něčeho zvláštního, čemu je třeba věnovat pozornost. Většina psů pak na odchod pána reaguje stresově, ničí ve stresu vybavení bytu nebo vyje a štěká. Při hodně emotivním vítání u mnoha psů dochází i k úniku moči – čůrání z radosti, projev lability psa. Proto považuju za lepší chovat se vlídně, trávit se psem tolik času, kolik to jen jde, ale nedělat z odchodu nic neobvyklého, aby to psa zbytečně nenervovalo.
    Neumím si představit, že bych měla 15 psů, mám dva a při pracovním vytížení a při tom, že chodím mnoho let pomáhat do útulku a řešit problémové chování psů, si neumím představit, že bych mohla dát psům to, co je jejich, kdybych jich měla víc. Koně mám přes 30 let, mají přivolání jako psi a máme spolu velmi dobré vztahy, i když se ke mě všichni moje koně dostali pro problémové chování. Pro výchovu koně i psa považuju za nejdůležitější snahu o to, abych jim porozuměla a abych se naučila svoje požadavky na ně vyjádřit tak, aby tomu rozuměli a aby je sami splnit chtěli. A také dodržovat jednu důležitou věc: věcnost, důslednost a hlavně klid a pohodu.
    #50541
    chajati
    Člen
    Ja som nehovoril nic o vrucnom luceni alebo vitani. Ak niekomu vadi, ze ho pes ocika pri dlhsej odluke, nech voli menej vrucnu formu zvitania. Cikanie nepovazujem za prejav lability ale prejav radosti.
    #50542
    Natália
    Člen
    Chajati, ako si to myslel s tym ocikanim majitela?
    #50543
    chajati
    Člen
    myslel som to asi takto, vysvetlim na priklade:

    moji rodicia maju psa, ktory prvych 10 mes zivota stravil so mnou. dlhsiu dobu s nimi neuijem a ked sa stavim na navstevu, pes tancuje hned pri dverach a popri tom cika od radosti ked ho hladkam, chvalim ho, maznam sa s nim. tak sa stane, ze mi cvrkne na topanku … asi takto nejako

    mame z toho vsetci obrovsku radost, pocikane sa utrie a v byte to uz nerobi. keby som zvolil menej vrucne privitanie, cikanie by nebolo. myslim, ze pani majitelka yorka dostala hodne podnetov k vyrieseniu jej problemu, nech si sama vyberie.

    #50544
    Jovanji
    Člen
    Náš york má štyri roky, prišiel k nám aj s mojím priateľom je to jeho pes, ja mám doma fenku sedemročnú anglického kokra, znášajú sa veľmi dobre, takže medzi nimi nie je žiaden problém.Problém nám robí york kade chodí tade dvíha nohu a ocikáva všetko, aj na návšteve u cudzich ľudí,skúšala som krik, klietku, pochvaly nič nepomáha. Pomohlo aklurát že ked sme skusili ho dat na noc do klietky už niekolko krat tak vydržal bez pocikania, ked tam nie je tak ocika aj v noci, pritom v klietke vzdrží,nechapem, dakujem za radu
    #50545
    petus86
    Člen
    mozem sa ta spytat, ze ako casto ho chodis vencit? mozno aj to je problem, ze ho casto nechavas doma sameho, a mozno preto vykonava potrebu v byte a nie vonku, noo neviem… ak chodis z prace domov neskoro, skus poprosit niekoho znameho, aby ho pocas tvojej nepritomnosti aspon 2-krat vyvencil, mozno ze to pomoze.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.