Cikanie vonku

  • This topic has 4 hlasy and 16 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48523
    Mám pocit, že tento týždeň je plný zvratov… ako sa rozpustil vo zvolene sneh, ostali len nejaké kôpky a Engee mi nechce okrem nich nikde inde cikať!!! Na zem sa nevyciká ani kebyže tam stojíme 15 min ako naposledy, vedela čo chcem od nej, ona sa ale furt ťahala na tú malú kôpku snehu :/ a keďže sa mi naučila cikať viac dnuka ako vonku, tak v tom vidím problém, ked si predstavím, že sneh zmyzol a ona sa mi za predchádzajúci čas, ked bolo snehu habadéj, naučila cikať naň.
    #59646
    Tak to je fakt vesele! Prepac veronika, ale dala si mi satisfakciu: stale dokola vysvetlujem majitelom s travnikmi, ze steniatka sa naucia cikat na urcity material a potom ho vsade hladaju a v dospelosti vypaluju nadherne travniky, pretoze ich to vlastne naucili. A ta tvoja to opat potvrdila. Hlupe vsak pre teba, ze zrovna to bol v tom case vstepovania zrovna sneh a ona ho teraz nema k dispozicii. Ale je este mala, ked skratka sneh nebude, najde si ine, kam ju budes vodit. Ked uz to nevydrzi, pusti aj inde. Ale nechod domov, kym sa nevycika. Tam to pozna, tam jej to pojde rychlejsie. Takze trpezlivost, cakat vonku, kym to nespravi. Pohyb vzdy pohybe creva, takze nestat, ale hybat sa s nou, nahanat ju a zabavat. To ju dotlaci k potrebe.
    #59647
    Milá Rhea 🙂 no mne sa to tiež zdalo sprvu vtipne, ked som videla že sa ťahá za snehom, no potom som si uvedomila, že ho značne ubúda.. teraz však zase napadl 😉 ale tiež nie som nadšená, lebo ho nebude večne a enchcem aby si zvykla výlučne na to, keďže väčšinu času, čo ju mám bol vonka sneh…
    Ja som si vzala rady k srdcu, že treba so psíkomm chodiť vonka za každého počasia, tak som s ňou chodila aj dalej, nech sa trochu vyčerpá a urobí potrebu, vykaká sa vonku všade, ale cikanie drží až domov, nech som s nou hoci hodinu vonka alebo len v okolí činžáku, aj to sa stalo málokedy dobrovoľne, väčšinou ju musím na cikanie nabádať celé venčenie
    #59648
    Tak nabádaj a nepoľavuj, ono sa to poddá…
    Dobre si robila, že si chodila von za každého počasia. Psiky nie sú z cukru, netreba ich hýčkať (ani seba, ani my nie sme z cukru, vyschneme, zohrejeme sa a nakoniec máme radosť z toho, že sme sa spolu prebehli).
    #59649
    Rhea, už častejšie cikáme vonka, ale pekne mi ciká len po spánku ked ju prepadnem rozospatú, inak sa jej vonka musím doprosovať a chodiť okolo miest, kde zvykne cikať a to aj 20 min., lebo viem, že aj ked sme na prechádzke hodinu a pol až dve, tak to dokáže doniesť domov (hoci som ešte okolo činžáka chodila s týmto zámerom), odvtedy veľmi nerada chodím do bytu, ked viem, že ešte necikala vonku…
    #59650
    V takom pripade ani nechod dnu, radsej ju ponahanaj a rozblazni, nech sa pohne s potrebou. Ides na to dobre, vydrz.
    #59651
    Pri priehrade je obrovské priestranstvo a tam zvykneme behať, ked sme na tej dlhej prechádzke, len nie vždy to zaberie, resp. sa potom už vyciká, ale vyciká sa aj dnuka… Inak bolo mi povedané, ked ju na takomto veľkom priestranstve pustím na voľno, tak sa ma tam bude držať, lenže ja mám skúsenosť, že ked ona zazrie cudzieho psa, hned sa za ním vrhne, a nechcem byť označená za nezodpovedného majiteľa, čo nemá psa na vodítku, pretože ona sa vtedy chce hrať a nerieši či som nablízku
    #59652
    wendy1
    Člen
    Veronika vsetci sme mali s tym problem podla mna, ze sa mladi hafani rozbehnu ku inemu psikovi.
    Niektoremu to trva dlhsie, niektoremu kratsie, moja bola taka do roka aj 3 mes. zhruba, kamoskina pittbulka do roka a pol. Moja teraz stale jednym okom pozoruje kde som a co robim, aj ked sa hra, pripadne pribehne ak hladkam napr. tretieho psa, strci sa medzi neho a mna a vyradi ho z hry.:D
    Moja teraz akurat by utiekla ak by zbadala macku alebo nieco velmi zaujimave ( iny tvor okrem cloveka alebo psa a vtacikov ). Raz sa mi tak rozbehla za 3 konmi, ked prechadzal jeden cez luku na sidlisku s 3 konmi.
    Vcera som zase na poslednu chvilu ju zapla a nato som zbadala macu, to bolo vystrajania, stekot, …
    Znama co ma RR nechapala ze Wendy je taka na macky, jej RR tiez beha za mackami, ale Wendy je ako nepricetna. Neviem co s tym. Zabralo akurat to ze som ju potiahla do boku a povedala razne dost. Preto sa bojim doteraz ju pustat pri ceste.
    Zmanej labradorka pocuva na slovo a aj tak sa jej stalo ze ked zabadala macku tak sa rozbehla a tuklo ju auto. Myslela som ze sa jej to nemoze stat, kedze ich feny pocuvaju na slovo. Tym padom preto menej doverujem mojej a ani v 3 rokoch si ju neverim pustit pri autach a ceste kvoli mackam. Zial, hadam to bude lepsie.
    Rhea prosim Ta ak by si mala radu tak porad.
    Wendy videla macky aj zblizka ked bola mladsia, ale prskali na nu a vtedy dostala “nervy”. Je to sialene knucanie a brechot ked vidi macku.
    #59653
    wendy, to vyvádzanie poznám, ked stretneme iného psa, ktorý javí záujem o hru, no ja ju nechcem pustiť (povedzme, ak je to menší psík, ona nevie odhadnúť silu akou sa vrhá po hafanovi a nepotrebujem, aby som mala s majiteľom konflikty, aby som mu vysvetlovala, že Engee sa s ňou iba hrala a nevedomky jej ublížila)
    #59654
    wendy1
    Člen
    Hej to poznam, Wendy tiez mala menej citu ked bola mala, teraz sa uz vie pekne hrat aj s malymi hafanmmi hlavne so steniatkami. Pride to casom.
    #59655
    ja dúfam, lebo domovníčka v našom činžáku má kríženú stafordku s pitbulom, veľmi si moju Engee obľúbila, dokonca je až majetnícka, vrčí na iných psov ked sa chcú k nej priblížiť, lenže čo sa týka hry, ked sa už rozhovdne s ňou ponahánať, dosť silno do nej priráža, ked k nej dobehne, hoci má už asi 3 roky, po chvíľke mi Engee začala skučať, hoci aj tak sa s ňou chcela hrať, ale nechcela som dopustiť, aby sa stalo ako ste už aj tu písali, že niekeho maltezákovi zlomili väzi počas hry…
    #59656
    No s tými mačkami je to problém, je to individuálne podľa toho, ako má psík vyvinutý lovecký inštinkt. Je to prirodzené, že psík (predátor) loví všetko menšie a utekajúce (mačka vždy ujde, má to v sebe zakódované). Akonáhle by sa mačka zastavila, aj pes sa zastaví.
    Wendy, zvládnuť môžeš akurát to štekanie a kvílenie na vodítku v blízkosti mačky. Chce to čas a neustále upozorňovanie už pri pohybe uší vopred. Čiže už v okamihu, keď zaregistrovala akýsi pohyb malého objektu, vtedy trhnúť a rázne ee. Skrátka nežiadúce chovanie. Ale vidím to tak, že by si musela nájsť nejakú mačku, veľmi sebavedomú a pokojnú niekde u vás, ktorá by sa pri pohľade na wendy vôbec nepohla a na nej by si to trénovala. čo je dosť ťažké, takú nájsť. Wndy má silný lovecký inštinkt a musela by si ho programovo potláčať … jednoducho ju pri cestách a autách nepúšťaj. tam bude mať svoje pracovné povinnosti na vodítku. vždy lepšie, ako cesta k vetovi alebo horšie.
    Ani naše RR nie sú spoľahlivé pri mačkách na voľno, navyše sú svorka, takže rýchlo zhodnotia situáciu akeď vidia šancu, idú – jedna nadženie, druhá chytí, keďže sme na dedine a je tu veľa divých mačiek po vonku a nik sa o ne nestará.
    Moja zásada je, že tú mačku musím vždy uvidieť prvá, skôr nez ony. A už som v tom dobrá. Ak sú na vodítku, tak si ju nevšimnú a tiež reagovali pred rokmi tak, ako opisuješ wendy. Skrátka rokmi sa naučili zhodnotiť situáciu a nerobia zbytočné akcie.

    Veronika, o tej stafordke píšem v inom vlákne v chov. poradni. A k tomu utekaniu, ako píše wendy, všetci si tým prešli. Musíš psíka v diaľke zbadať prvá a reagovať privolaním ešte, kým ho engee zbadá. A trénovať do nemoty. Keď už beží, už nevolaj, pokazíš si privolanie. Popisujem tento problém v nanovšom článku o vychádzkach a ako ich správne zvládať, tu je link:
    http://www.stastnypes.sk/stastnypes/0/0/2/43
    Nevzdávaj to, so šteniatkom je vždy veľa práce na začiatku, ale v budúcnosti sa ti to vráti, to mi ver. Zvládneš to.

    #59657
    wendy1
    Člen
    Dakujem za radu. Hlavne vecer sa snazim vsteko vidiet, vaic sa mi to dari ako nedari. V brane ma suseda kocura a toho vypusta kazdy den von, minule som nieco vyberala zo schranky a Wendy bola na volno hoci voditko mala na sebe, nato som pocula susedu, tak som ju hned schmatla, samozrejme ze cez sklo dveri sa uz vytesovala na kocura asi ako si ho poda. Ukludnila som ju a presli sme viac menej bez problemov. Esteze je taka pazrava a isla mi za mlsom pekne pri nohe.
    Tak asi len tu trpezlivost, hoci neviem ci sa to zlepsi, ale tak vekom hadam ano aj napominanim.
    Len si ju neviem predstavit na polovacke, chcela by som raz s nou skusit jednu polovacku, hoci nemam rada take masove zabijanie. Ale to budeme musiet byt urcite na stopovacke. Klubove dni nam uź zrusili v okoli KOsic, tak neviem kde sa dostanem ku kacke alebo husi okrem polovacky. 🙁
    #59658
    Rhea, ďakujem za reakciu, našla som si aj tú druhú, veľmi poučné a určite vytrvám, snažíme sa ju volať iným povelom, začíname odznovu na piškótu a zaberá to 🙂 ale ešte to aj tak potrebuje čas, nedôverujem jej natoľko, ani sebe, aby som ju aj na väčšom priestranstve pustila, hoci priateľ minule spomínal, že sa ho držala, ale ja potrebujem ešte nejaký dôkaz z jej strany, aby som sa uistila, nechcem si potom vyčítať, ked náhodou vbehne pod auto alebo narazí na cudzieho psa, ktorý sa do nej pustí…
    #59659
    katarina2
    Člen
    Môj psík vyrastal s mačičkou, obaja boli šteniatka spolu spali v jednom košíku a vedeli sa aj pekne spolu hrať ale asi tak v 3 mesiaci môj psík ešte bol hlupáčik ale mačičky asi dozrievajú rýchlejšie už bola veľká špekulantka a začínala robiť Beníkovi zle, stalo sa že ho aj škrabla, provokovala a keď ju mal chytiť sa nasršila a zasyčala na neho ale tak protivne ako nejaká cudzia zlá mačka, a pritom spolu vyrastali. Už sme ich museli od seba oddeľovať a strážiť aby si neublížili, lebo ak ju Beník chytil, natriasal ju v zuboch ako handru- asi sa mačky so psami od prírody neznášajú, iné to bolo keď boli malé a hlúpučké, vtedy si to ešte neuvedomovali že oni k sebe nepatria. Beník je stále hravý typ psíka a už v Júni bude mať 2 roky. U susedov za plotom máme 2 vlčiaky už veľké 5-7 ročné, tie sa už hrať nechcú ale jeho by naháňali ako zajaca – veď veľkosťou k nim je skoro ako zajac. Asi si psíci neuvedomujú svoju veľkosť a musia dostať príučku aby pochopili že nemajú šancu sa spolu hrať keď je viditeľný výškový alebo vekový rozdiel – to ale vidíme asi len my majitelia. Totižto môjmu sa stala nehoda práve pre toto, vpustila som ho do záhrady lebo úroda tam ešte nie je len tam upratujem a pripravujem – (neskôr tam už nemôže a bude mu musieť postačiť dvor), takže vbehol ako malý jašo a náhodou aj sused si práve vpustil svojich vlčiakov do záhrady, takže popri plote lietali a naháňali sa, môj malý šaľko mal z toho radosť ale tie veľké vlčiaky ho nenaháňali kvôli hre ale chytiť ho ako korisť, takže nestačilo že behali popri plote, ten môj si tú malú papuľku prestrčil aj cez pletivo plota a to nemal, – jeden z vlčiakov mu papuľu chytil do papule až ten môj zvýskol. Papuľku mu síce neoddrapil ale poranil, hneď som zbadala ako mu na jednej strane papuľka napuchla, do 3 dní to odpuchlo a má len malú ranku, ale to môjmu somárikovi nepostačilo, ešte v ten deň tam chcel ísť zase – takže nepoučiteľný! Od vtedy do záhrady nechodí, ale môže sa stať, že mi ujde pomedzi nohy, lebo stále striehne na bráničku keď tam prechádzam, takže budem musieť na to pletivo natiahnuť ešte jedno také hustejšie, čo nebude vedieť prepchať papuľku ak by mi náhodou ušiel do záhrady ale ho už aj tak odvykám, že tam nemôže, podobne ako von na ulicu, zatiaľ poslúcha, zakaždým keď prechádzam bráničkou mu poviem zostaň…
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.