Kupirovanie chvostika u kokeršpaniela

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Veterinárna poradňa Kupirovanie chvostika u kokeršpaniela

  • This topic has 8 hlasov and 10 odpovedí.
Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47384
    winiy
    Člen
    Zdravím, koncom týždňa si idem po amerického kokeršpaniela. Má 5 týždňov. Ale ešte stále má chvostík. Tak by som sa teda chcela spýtať, či je možné mu ho ešte kupírovať, alebo sa to už nedá, tiež by som sa chcela spýtať, či ho to bude veľmi bolieť a či sa mu to zahojí a tiež, koľko asi približne také kupírovanie chvostíka stojí. Ďakujem za odpoveď.
    #52132
    M4rtynes
    Člen
    mozno to je zakazane, ale ja vobec nechapem preco?? to tiranie njeje!! njeze by sa ludia zaujimali o mnoho horsie veci ako je kupiracia a riesily ine tyranie psov, a nje toto !jednoducho je to standart tychto plemien tak ja newem naco to zakazuju.. predsa len koker ci rtw ci boxer a mnoho dalsich plemien vyzeraju lepsie bez chvosta ako s chvostom a je to standard.. takze asi tak.
    #52133
    Smallblot
    Člen
    Pes by mal byť taký, ako sa narodí. Ak je to aj kokršpaniel a narodí sa s dlhým chvostom, dlhý chvost by mu mal ostať. Ak by sa nikdy chvosty nekupírovali, tak nikto nepovie, že je to krajšie, lebo ich to ani nenapadne. Poznám jedného kokršpaniela, ktorý kupírovaný chvost nemá a je úplne nádherný, oveľa viac vidieť na ňom aj radosť, keď s ním pekne vrtí. Pri YT sa tiež kupírovali chvosty, aj uši, teraz sa to už nerobí.
    Je to každého vlastný názor, ja som toho názoru, že pes má zostať taký aký sa narodí a nemá sa nijak upravovať, je to podľa mňa proti prírode.
    #52134
    katyy
    Člen
    my sme mali tiez 8 steniatok anglickeho kokerspaniela a dali sme im tiez vsetkym kupirovat chvostiky, veterinar nam povedal, ze sa to uz nesmie robit, ale na ziadost majitela to urobi, uz si nepamatam, ci im daval neake injekcie na bolest, ale vsetko to prebehlo rychlo, chvostiky im zasil, trosku pri tom knuckali ale potom uz bolo dobre, zahojilo sa im to pekne vsetkym, mali vtedy asi 2-3 tyzdne na steniatka
    #52135
    Smallblot
    Člen
    No presne. Veterinár povie, že sa to nesmie robiť, ale aj cez to všetko to spraví, lebo má za to zaplatené…
    #52136
    mne sa kupírovanie chvostov nepáči… videla som mnoho ratlíkov, čo mali chvosty preč a poviem vám, možno je to módny trend, ale taký pes sa mi nepáči… a po druhé tiež súhlasím, načo trápiť psíka? len preto, že NÁM sa to páči? :/ zase len ten ľudský egoizmus…
    #52127
    Dobrý deň kupirovať sa dá aj v tomto čase aj keď je nutné minimálne lokálne znicitlivenie a naloženie stehu lebo je to viac prekrvené ako u 3 dňového šteniatka, cena je odvisla od veterinárneho zariadenia a použitého materiálu…pekný deň
    #52128
    zuz
    Člen
    Pokiaľ viem, v EU je kupírovanie zakázané. Alebo sú nejaké výnimky?
    #52129
    Dobrý deň kupirovanie chvostov nie je u poľovných plemien zakázané pokiaľ viem…iné je to s ušami…pekný deň
    #52130
    zuz
    Člen
    Tak neviem…Citujem z iného portálu:
    Ako je to s kupírovaním u nás, aká je legislatíva?

    Kupírovanie je jednoznačne protizákonné! Zákon č. 488 / 2002 vydaný Národnou radou Slovenskej Republiky definuje kupírovanie ako týranie zvierat (zakazuje sa týranie zvierat, ktorým je každé konanie, ktoré pôsobí zvieraťu trvalé alebo dlhodobé porušenie neobnoviteľných častí organizmu okrem sterilizácie samíc a kastrácie samcov – okrem odôvodneného zdravotného a schváleného pokusného dôvodu) a výslovne ho zakazuje. Takisto zakazuje propagáciu týrania zvierat. V okolitých kultúrne vyspelých krajinách je zakázané kupírovaným zvieratám zúčastňovať sa kynologických výstav.

    Existuje teda možnosť, že pes podstúpi kupírovanie?

    Tento zákrok môže urobiť veterinárny lekár len z dôvodu terapie, nie estetiky alebo žiadosti chovateľa. Chvost je u psa dôležitým nástrojom vnútrodruhovej komunikácie. Chvostom pes vyjadruje náladu, kondíciu, strach a tiež nadriadenosť alebo podriadenosť voči inému psovi. Absenciou chvosta pes trpí podobne, ako nemý človek.

    #52131
    ivetka
    Člen
    ale ved to sa nerobi!!!!!!!!!!!!!!!! preco kalicit psika?????? ja to vobec neschvalujem!!!!!!!
Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.