Nežiadúce chovanie

  • This topic has 6 hlasov and 18 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48107
    Piedro
    Člen
    Dobrý deň,

    mám problém z 15 mesačným zlatým retrieverom. Problém je v tom, že pes poslúcha iba keď je na vodítku, ako náhle odopnem vodítko poslúcha iba keď sa mu to hodí. Predpokladám, že je problém v nízkom rešpekte a na cvičisku mi odborný pracovník poradil sem tam psa spacifikovať (prevrátiť na bok) keď sa nevie správať (skáče po ľuďoch) a tak mu dokázať kto je pánom ale táto metóda po dvoch dňoch skúšania nepriniesla vôbec žiadny úspech. Pes začal po odopnutí vodítka úplne odmietať poslušnosť.

    Ďakujem

    #56589
    mysidlo
    Člen
    Rada sa pripojim do diskusie lebo to co pise piedro, to ako keby pisal o mojom psovi. Suhlasim so vsetkym co pisu dievcata, az na jedno – ja toho mojho neucim na odmeny, ale podla Rudolfa Desenskeho “len” na pochvalu. Najprv na voditku (stopovacke), zavolam meno, povel a bud pride sam, alebo si ho jemne pritiahnem. ked je pri mne, tak ho pochvalim a, toto je dolezite, musi to byt pochvala ktoru pes zboznuje. U nasho Robina je to masaz chrbta. Trochu mu prejdem rukou popri chrbtici, to on zboznuje. U kazdeho psa je to ine, musis vediet co ma tvoj pes rad. Na pamlsky ho neucim, neosvecilo sa mi to. Ked je pes nazrany alebo ho zaujme nieco lepsie ako granulka, tak nepride. To s prevracanim psa na bok, k tomu nemam slov.. Takto sa respekt u psa nebuduje.. Taketo dokazovanie si ze ja som panom je pod moju uroven..
    #56601
    Keď šteňa či puberťak ohryzáva ruky či predmety, stačí ho dôrazne ďubnúť do krku alebo do slabín, dotknúť sa ho v zmysle, že “hej, čo je”. Dôležitý je tón hlasu – výhražný, pokojný, neprijímajúci diskusiu. Korekcia na bok je v takýchto prípadoch príliš a vlastne jej devalvujete význam.
    #56586
    wendy1
    Člen
    Bola tu viackrat spomenuta stopovacka. Pripadne skuste to pozitivne s odmenami, ak nezabera tak s odmenami aj so stopovackou. Moja zvykla mat take tahy, ze zvykla odbehnut kvoli tomu ak nieco zacitila. Pri privolani som dvihala aj ruku hore a stale ked prisla tak som ju odmenila. Teraz ju este stale odmenujem ( ale uz iba sem tam, no musim uznat ze castejsie ano ako nie a preto nikdy nevie kedy mam nieco v ruke a kedz nie, ale niekdy dostane iba pochvalu pohladenie ), ale viem ze pride, nakolko je “pazrava” a staci mi zakricat jej meno a dvihnut ruku.
    Este som zabudla dodat, aby ste ho po kazdom privolani nepripinali, napr. 2 x ho privolajte – pochvalte, odmente a pri 3. privolani ho pochvalte, odmente a pripnite.
    Neviem mozno Vam napisu aj druhi nejake rady.
    #56587
    majka001
    Člen
    ako pise wendy – dat na stopovacku (na fore najdete o tom vela, ako s nou pracovat), a cvicit privolanie, vzdy ked pride (ci uz lebo chce, alebo ste ho pritiahnutim donutili) tak ho odmente, postupne to obcas vypustite. Vacsina psov si po pamlsok pride rada, a zvyknu si, ze sa oplati posluchat. Neziaduce spravanie, napriklad to skakanie, ale aj ked by vrcal na psa alebo niekoho, musite hned zarazit – ked je na stopovacke, tak ho nemusite “lovit” pocas skackania, ale mu ju viete hned pristupit, alebo ho pritiahnut, a dat mu najavo, ze to nesmie (ja mojho schmatnem za kozu na krku a natocim mu hlavu, aby mi videl do oci, a vyhresim ho tak aby vedel, ze toto sa mi nepaci – musite nasadit spravny ton hlasu, on slovam nerozumie. Toto vsetko musi byt okamzite, aby vedel, za co ho hresite, takze naozaj treba hned reagovat. Ale ziadne capanie po zadku ani keby vas moc nastval, on vas ma respektovat nie sa vas bat). Od nevhodneho spravania typu ze ide skontrolovat smeti v kosi a podobne ho mozte odviest aj povelom Ku mne, ked vidite, ze sa chysta robt neplechu. Alebo som este pouzila parkrat taku trubku, ked robil zle – zatrubila som a bol dost zaskoceny. Skoda len ze v parku je vela deti a starych ludi, tam to nemozem pouzit lebo by revali alebo zinfarktovali 😀
    #56588
    zuz
    Člen
    Suhlasim s vyssie uvedenym. A rozhodne by som si dala vratit peniaze za vycvik, ked namiesto nacvicenia najdolezitejsieho povelu aky je, cize privolacky, vycvikar len “dominuje”. Nerobi mu to dobru reklamu. Skakanie sa tiez odnaucuje inak, uz to tu bolo uvedene. (Zas niekto pozeral Millana a vytrhol si z kontextu len nieco.)
    dva-psy.jpg
    #56590
    Piedro
    Člen
    V pondelok keď pôjdem na cvičák poviem cvičiteľke, že si neprajem aby pacifikovala Ronnyho. Ja som pacifikovanie úplne vypustil, tiež sa mi to zdalo ako neprimeraný trest za to, že sa v podstate len prehnane teší. Učím ho nové poveli na odmenu a staré na škrabkanie na brušku. Skákať neprestáva ale dostáva za to tresty, keďže je tvrdohlaví a ťahanie za srsť berie ako hru tak mu beriem obľúbenú hračku až kým sa neznormalizuje. Počas cvičenia robím pauzu keď má po sebe veľké množstvo správne pochopených povelov tak môže ísť do priestorov kde bežne nesmie chodiť (zadná záhrada, potom k stĺpu pred dom a keď je fakt úžasný tak ideme na priehradu a tam sa môže vyblázniť bez toho aby bol na vodítku).
    #56591
    mysidlo
    Člen
    skakanie – skace na teba? za srst by som ho netahala a takisto neviem ci pes moze chapat zhabanie hracky ako trest za skakanie. mne poradila veterinarka a celkom to u nas funguje. ked na mna vyskoci, pokrcim koleno, cim ho vlastne zastavim. v ziadnom pripade neustup, skor treba ist na neho, zdvihnut koleno, razne povedat fuj!. ja ho potom dam sadnut a ked sedi tak ho okamzite pochvalim a pohladkam. aj ked viem o com hovoris, my ked prideme domov tak sa pes tak tesi, ze vyzera ze ho roztrhne ak mu nedovolime skakat :DDD ale sedi a drzi! :DDD vyskusaj a napis ako to ide. myslim ze si este vymenime zopar rad lebo ti nasi hafani sa spravaju podobne 🙂
    #56592
    majka001
    Člen
    mysidlo – na kazdeho psa funguju odmeny ine, ja mam tiez pozrete Desenskeho DVD, precitanu knihu, aj som bola naposledy ked bol na SVK na stretku s nim pri BB aby som nazivo videla ako reagovat. Treba poznat svojho psa, na mojho len pochvaly neplatia, ma dost vela pozornosti stale (nedokazem si ho cielene nevsimat, nech si to potom vazi a snazi sa robit vsetko premna), takze by to nebral ako odmenu, keby ho pohladkam, a zase jest dostava rano a vecer PO venceni, takze vonku nie je najedeny, no a pomedzi jedla pamlsok neodmietne, ale to asi nikdy 🙂 na to skakanie na seba tiez ho odstrcim kolenom, alebo ked skace napriklad ze ideme von, tak ak mam cas – postojim otocim sa chrbtom a nevsimam si ho, kym sa neskludni. Potom pokracujem v cinnosti, ak zacne zasa – zasa skameniem. Po par razoch pochopi, len ja som nedosledna takze radsej sa rychlo obujem a idem ako hrt sa tam s nim na sochy…
    #56593
    Piedro
    Člen
    No havkáč výrazne pokročil, poslúcha aj keď na vodítku nieje aj keď ešte má stále také chviľky že mu prepne a je ako blázon ale podľa knihy o Retrieveroch je ešte oficiálne šteňa tak niesom až taký tvrdý. Na cvičisku sme požiadali o iného cvičiteľa. Pacifikujem ho ešte stále ale v takej miernejšej verzií, keď neposlúcha pritlačím ho o zem keď sa snaží vybojovať si svoje tak ho stále pevnejšie priľahnem a keď ukazuje kľudné chovanie uvolním ho (samozrejme, že dávam pozor aby som na neho nezatlačil tak silno, že mu ublížim). Toto je ale krajné riešenie keď ani niekoľko krát po sebe neposlúchne. Zhabanie hračky sa ukázalo ako výhodné riešenie pri neposlušnosti, dokonca si už zvikol na to, že keď mu zoberem hračku a zdvihnem ju nad hlavu musí si sadnúť vedľa mojej ľavej nohy inak ju nedostane nazad. Skákanie takmer úplne zmizlo vďaka asertívnemu postoju, rýchlemu kráčaniu a absencií priameho pohľadu do očí. Už konečne môžeme chodiť na prechádzky aj niekoľko krát za deň bez toho aby mi z ťahania odchádzalo rameno. 😀
    #56594
    zuz
    Člen
    Huraaa, gratulujem. Som rada, ze to ide aj bez kriku, bitia a nervov. Je to pozitivny odkaz aj pre inych! Chce to len trpezlivost a ako pises pozitivne myslenie.
    #56595
    wendy1
    Člen
    Super.:-)
    #56596
    mysidlo
    Člen
    uz som taka zblbnuta z facebooku ze som na piedrov prispevok chcela dat LIKE.. tak ale aj tak like, tesim sa ze sa vam s hafanom dari 🙂
    #56597
    zuz
    Člen
    Ale mozes mu pripisat body:o)
    #56598
    mysidlo
    Člen
    ze ” Give body ” ? pozdravujem dvojjazycneho administratora 😀
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.