potrebujem poradit

  • This topic has 9 hlasov and 34 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 35 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48082
    geppy
    Člen
    Mam steniatko 4-mesacne, je to krizenec fox teriera.Chcela by som sa spytat co to znamena ked ma neustale prenasleduje po byte a aj ked je unavena tak si vzdy lahne tam kde namna vidi…..je to preto ze je tak namna naviazana?? a dalsia vec v poslednej dobe sa mi vzdy stavia do cesty (napr. medzi dverami) a tak sa postavi aby som nemohla prejst….ja samozrejme ju ignorujem a idem dalej a ona ma zacne kusat do nohavic…ja jej poviem ,,NIE,,….prestane pozera namna a asi toto vyznie smiesne ale mam pocit akoby sa jej pohlad zmenil (ako keby zdvihla obocie nad jednym okom) a kuka namna v zmysle ,,ty co ako myslis ze prestanem,,….a potom asi po 4-tom…5-tom ,,NIE,, prestane.Ta mala potvora 🙂 asi skusa moju trpezlivost co???To iste aj z kvetami na balkone…poviem nie prestane…kuka namna….zas to obocie a kusok listu z kvetu v papuli (tak z boku) a zuve.Ja viem ze je to steniatko….len sa bojim aby to co robi nebolo preto ze chce byt dominantna.
    #56462
    geppy
    Člen
    Dakujem Silvia…ja sa fakt velmi snazim, hram sa s nou neustale….hranim ju ucim, chodim stale von aj na velmi dlhe prechadzky, lebo ma vela energie.Aj ked ako som hovorila predtym, teraz sa jej zacali prerezavat zubky a vidim to na nej ze je nervozna,aj som jej pokupovala vsakovake zuvacie kosti.Ma strasnu chut stale hryzt….kolko krat sa mi zavesi na teplaky 🙁
    #56459
    heny
    Člen
    ahoj myslim si ze je na teba naviazana preto ide za tebou. proti motaniu sa pod nohami sa mi osvedcilo pristupit ho. nevysvetluj si to zle:) nas sa zo zaziatku tak motal pod nohami ze sme ho stale pristupili- neumyselne. nikdy sa mu nic nestalo:) potom casom zacal dodrzovat odstup dosiel na to ze to nie je prijemne ked ho pristupime.teraz ked sa motkam v kuchyni sedi pri dverach a sleduje ma. nemota sa.moj nazor je ze ja nemusim davat pozor ked sa pohybujem po byte ale on.ked som bola pri skrini som musela pomaly otvarat dvere lebo bol na nich ,,nalepeny,, par krat som ich otvorila raznejsie samozrejme som davala pozor ! a teraz mam pokoj. ja by som na tvojom mieste presla uplne normalne aj keby som ju mala ,,suchnut,, nohou. casom ti nebude stat v ceste..nohavice tiez hryzol, tiez som to riesila slovom fuj a taktiez casom prestal sam od seba.. ked je pri tom kvete skus vodnu pistol ked nereaguje na fuj som to tu citala ze to tiez pomaha.
    #56460
    geppy
    Člen
    ahooj….hej uz som aj to robila,teda aj robim ze ju nohou odsuchnem a aj to sa mi stalo ze som ju nechtial pristupila.Ale stymi kvetmi alebo hocicim inym, co vie ze nema robit a ROBI aj po upozorneniach a neprestane…tak mi staci ze idem k nej s nahnevanym vyrazom tvare a v tom momente zdrhne…ale podla mna to robi naschval,skusa moju trpezlivost.Je aj pravda ze sa jej zacali prerezavat trvale zuby…tak to bude mozno aj tym,ze je nervoznejsia….lebo predtym uz tieto ,,veci,,co som spominala hore-vcera nerobila.Tak neviem….
    #56461
    Šteniatka v tomto veku neustále vyzývajú do hry: motaním sa v prítomnosti majiteľa, hryzkaním, upreným pohľadom, sem-tam štekotom, ktoré ako. Čiže nejde o “robenie naprotiveň”, chcú sa len hrať a nemajú s kým, pretože prišli o mamu aj všetkých parťákov vo vrhu, tak sa ich pozornosť sústreďuje na majiteľa. Pri motaní sa šteniatko treba mierne odsunúť nohou a pokračovať v ceste, tak si majiteľ vymedzí svoj priestor a keď psík odstúpi a udržuje priestor, na moment sa s ním pohrať. Pochopí, že uvoľní priestor a bude hra. Kvety sú zaujímavé na obhrýzanie, ja som pri šteniatkach vždy všetky odstránila z dosahu a po pár mesiacoch zase vrátila. Už boli nezaujímavé. Keď sa to nedá, tak zamedziť šteniatku prístup, ak nie je pod kontrolou. A trénovať povel nesmieš, keď pod kontrolou je. Nahnevaný pohľad a útek šteniatka je len momentálne fyzické riešenie, nevyrieši princíp – ono nepochopilo na trvalo, že toto patrí vodcovi, a nie jemu. Šteniatka a psíky nerobia nič naschvál, to sú ľudské vlastnosti, oni len niečo chcú a sú v tom vytrvalé. Ide o to, kto je vytrvalejší a ako zrozumiteľne to majiteľ vie psíkovi povedať. Vo väčšine prípadov sa to dá aj bez slov – len rečou tela. Pri pozorovaní správania sa našej svorky 4 psov rôznych plemien aj veku sa o tom neustále presviedčam. Všetko si vysvetlia veľmi rýchlo a veľmi jasne. Veľa a neustále sa od nich učíme.
    #56463
    verím ti, len treba vydržať v tomto veku – veľa trpezlivosti a ono sa to poddá …
    #56464
    heny
    Člen
    rhea moj ma tiez 4 mesiace. . je to normalne ze sa v tomto veku sprava ,,ako pocasie,, ze? my sme napr problemy s kvetom nemali, dokonca som ho naucila to ze ked spadnuty lis chcel zut tak som mu prikazala ho doniest:) doniesol, pustil a samozrejme som ho pochvalila. no posledne dni je fakt jak to pocasie:))1 den uplne zlaty no druhy den ako vymeneny. na chvilu sa otocim hrabe sa v zemine, zapalovace zacal kradnut, papier, proste kradne a zuje vsetko co mu pride po nos a naco dociahne.no sameho ho teraz nechat je dost nemozne:)
    #56465
    geppy
    Člen
    jeziiiis Heny aj moja je taka….jeden den je uplne uzastna a na druhy den uplny certik.Teraz uz prestala s tymi kvetni a uz sa my ani nestavia do cesty a nekuse ma do noh….fakt ako pocasie :)A skusala som aj to,potret si ruky citronom (ako si pisala v inom komentary) aby nekusala ruky….supeeer vislo to…dnes ma ani raz nekusla.Ale samozrejme nechcem to zakriknut :))))
    #56466
    heny
    Člen
    …. som rada ze aj u teba to zabralo s citronom.:)) to je fajn ked sa ti nestavia do cesty dufam to tak ostane:) dnes mame jeden z normalnych dni, xi. je mi to smiesne lebo v tomto ich veku nevies aky den ta caka:)
    #56467
    pavla11
    Člen
    Dobry deň.Som tu nova a potrebujem poradiť.Mam fenku malzezačka a chcela by som vedieť kedy sa takato fenka zvykme harať:-) Presnejšie v akom mesiaci života sa taketo fekny haraju .
    #56468
    zuz
    Člen
    Prve haranie u malych plemien je okolo 7 mesiaca.
    #56469
    Ano, do 4 mesiacov je to takmer neudrzatelne pri max zivych steniatkach, ale to ich prejde a netreba z nejamkej nehody robit tragediu. treba sa sustredit na disciplinu od 4. Mesiaca, trenovat povel nesmies na vsetky predmety v dosahu a ked je psik mimo dozoru, fakt to vsetko treba odstranit z dosahu. Pri malych plemenach je to jednoduchsie ako pri velkych, ale doslednostou to ide, mam to odskusane.
    #56470
    heny
    Člen
    ahoj rhea hej snazim sa byt naozaj dosledna. a nerobit chyby. s ,,kradnutim,, je to onieco lepsie:) teraz mu padaju zubky mäkke veci hryzka. .. chcela som sa opytat : na ulici je stale na voditku lebo sa bojim aby nesiel na cestu. ked je na voditku tiez ho to tam taha. .:( bez voditka beha len ked ideme na luku.. mam ho nechat na voditku kym troska podrastie? lebo pokusy ho nechat na volno neboli uspesne:( po 10 tom privolani s rozhodne kumne prist.zazujimave lebo naluke 1 ho zavolam a je primne.moze to byt tym ze na ulici su zaujimave pachy ??alebo skusa co si moze dovolit?dakujem
    #56471
    V 4 mesiacoch nema ziadny psik zvladnutu privolavacku, niektore az v 1 roku, mnohe aj neskor. Ja by som na ulici nepustala, tam je to ovela zaujimavejsie ako na luke, takze sa mu nechce prist, ale striedala by som na flexine volne cuchanie s treningom pri nohe uplne nakratko, aby sa naucil, ze voditko je aj praca (chodza pri nohe bez cuchania je prenho mentalny trening, ktory ho viac unavi, ako pobehovanie a hra). Odopnutie urcite zatial len na luke, ale aj na ulici treba trenovat ku mne v ramci max uvolnenej flexiny a vydatne chvalit, dokonca aj oneskoreny prichod treba pochvalit. Ked sa mu nechce prist, treba pouzit vsetky zabavne prostriedky (mily hlas, piskanie, cupnutie k zemi, tlieskanie), steniatko urcite zvedave pribehne. Nikdy v ziadnom pripade netrestat, to nepomoze, ale odradi.
    #56472
    heny
    Člen
    rhea dakujem za radu. zacnem ho to ucit… uz som raz skusala chodzu na voditku pri nohe ale hned som to vzdala, to bol ale este dost maly. ..19teho bude mat 5 mesiacov uz to hadam pojde lahsie.. :)trestat netrestam, nechcem aby sa ma krpec bal. dam vediet potom ako nam to ide:)
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 35 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.