Prosim o radu

  • This topic has 3 hlasy and 6 odpovedí.
Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48340
    so.nickaa
    Člen
    Dobrý deň,
    Som tu nová a chcela by som vás poprosiť o radu. Už dlhšiu dobu uvažujem spoločne so snúbencom o tom, že si zaobstaráme Anglickeho Bulldoga. Úplne sme sa do toho psa zamilovali, či už do jeho exteriéru ale hlavne do “bulldočej” nezamenitelnej povahy. Pozreli sme si na youtube milión videií o tomto psovi a sme proste uchvátení(taktiež sme si boli pozrieť šteniatka v jednej chovnej stanici)Ja aj on psy milujeme, u rodičov mám dvoch psíkov(Labradora 10rokov a Maltezáčku 1rok) ale kedže moji rodičia bývajú v dome, je to úplne niečo iné ako keď má človek psíka v byte. A práve o tom by som sa chcela s vami poradit. Nemám skúsenosti mať psíka v byte ale uvedomujem si čo to obnáša(pravidelné venčenie, nejaká tá demolacia šteniatkom a taktiež pĺznutie). Problém je však v tom, že ja chodím na VŠ do Bratislavy(3krát v týždni mám školu a to idem z domu ráno o siestej a vraciam sa niekedy o pol druhej ale niekedy bohuzial az o pol siestej)no a môj snúbenec pracuje taktiež v BA a taktiež dochádza a to ráno ide z domu o šiestej a domov príde o pol šiestej. Chcem sa preto spýtať, či je velký problém ak by bol občas takto dlhšie sám. Určite nechceme aby trpel ale zas po ňom veľmi túžime a dali by sme mu veľa veľa našej lásky a pozornosti kolko len by to šlo. Určite by som šteniatko od začiatku zoznámila aj s mojimi dvoma psami ktorých mám u rodičov aby si na seba zvykli. Taktiež by sme šteniatko postupne učili samote najprv v kratších a postupne v dlhších ntervaloch. Prosím, ak ste tento príspevok dočítali dokonca, vyjadrite svôj názor budem zato veľmi vďačná, ďakujem:)

    #58131
    Tvoje predstavy sú veľmi idealistické, skús sa porozprávať ešte pred kúpou s čerstvým majiteľom šteniatka na jeho skúsenosti. Asi ti povie, že je to, ako keď si donesieš domov bábätko – celý režim domácnosti treba nastaviť nanovo a byť k dispozícii 24 hodín denne. Ste obaja veľmi zaneprázdnení a šteniatko v takomto veku nemôže byť ponechané samé na seba. Je to zamiesené na problémy v budúcnosti a navyše ešte aj “buldočia” povaha, čiže totálna vytrvalosť vo svojich úmysloch, keď si psík niečo zaumieni. Šteniatko sa hygiene naučí za pár týždňov, úplne spoľahlivo za pár mesiacov, ale v tomto veku ho musíš hlavne vychovávať a usmerňovať, čo môže a čo nie, aby neboli v budúcnosti problémy (treba ho naučiť žiť v byte v pokoji a kľude a nie vyvrieť do priestoru, kde nič nezničí). A to sa nedá, keď je samo. Po úmornom dni prídeš domov a od toho momentu si mu k dispozícii, či si unavená, alebo nie, či sa ti chce alebo nie. A musíš zostať pokojná aj v situáciách, keď sa ti to nebude páčiť. Psíkovi len láska nestačí, preň je dôležitejšia výchova, cvičenie a správne vedenie, až potom láska.
    Všetko sa dá zvládnúť, keď sa veľmi chce.
    Pozri si aj toto, je tam množstvo informácií, ktoré sa vám obom zídu:
    http://www.stastnypes.sk/
    #58126
    heny
    Člen
    AHOJ…psik si urcite zvykne, ale ked budes do vecera do 6 tej prec, mas niekoho kto by psika aspon vyvencil?? hlavne zo zaciatku pri uceni steniatka vonku cikat je dolezite pravidelne vencenie, zo zaciatku aj kazdu hodku a pol-dve.je to dost narocne, ale treba sa ,,zatat,, ked chcete aby sa co najskor naucil na cikanie vonku.
    su aj inzeraty na opatrovanie – vencenie psikov…alebo nevie byt v tom case ked musis byt v skole u rodicov?
    #58127
    so.nickaa
    Člen
    Zo začiatku by som s ním vedela byť tak dva – tri týždne doma, ale potom ho venčiť nemá kto. Za akú dlhú dobu sa to asi dokáže šteniatko naučiť? Občas by mohol byť aj u rodičov ale zas nechcem aby si velmi zvykol na Elly a Jess – aby mu potom nebolo smutno že nemože byť s nimi(hovorím to preto že ked sme kúpili Jess -maltezačku k našej labradorke, veľmi sa na ňu naviazala a už bez nej nevie byť). Vyhradili by sme mu takú časť bytu kde niesú koberce takže by nevadilo keby sa tam vycikal, len dúfam že potom si nato nenavykne a naučí sa cikat von:)
    #58128
    heny
    Člen
    kolo 5teho-6teho mesiaca by mal zvladnut pekne vonku cikat.ale ako som spominala, je potrebne pravidelne vencenie a hlavne neucenie na noviny!!! potom si na ne zvykne a nebude cikat vonku…bude to trvat kym sa odnauci od novin. moj nazor je ze by si mala vyskusat ho nechavat u rodicov a uvidis ako sa bude spravat.a ako ho dvaja starsi psikovia zoberu…lebo ked bude sam moze robit ,,neplechu,, kedze sa bude nudit….
    #58129
    so.nickaa
    Člen
    Neplechu by robiť nemal kedže by mal vyhradené miesto(dostatok miesta) kde prakticky nemá čo zničiť -predsieň a kuchyňa. Len s tým cikaním ako ho to naučiť ach. no to naozaj neviem..keď bude vašinu dňa cikať na zem v byte tak aby si nato nezvykol a nerobil to navždy…myslela som si že tie dva tri tyždne keď budem s ním že by som ho to dokázala naučiť a postupne už aj učiť osamostatňovanie..či zle si myslím?:)
    #58130
    heny
    Člen
    vies, on moze pochopit za tie 2-3 tyzdne kde sa cika, ale zadrziavat este dobre nevie…preto s nim treba casto chodit von. ..
Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.