varena strava

  • This topic has 8 hlasov and 20 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48682
    zita
    Člen
    Mame 15 rocnu jazvecicu a 18 mesacneho krizenca asi labradora (obludka ma cca 20 kil). Posledny pol rok ich krmim varenou stravou, lebo s konzervami bol problem (Webie po niektorych hnackovala , Max po zvracal, sice nie vzdy ale bol s tym problem). Kupujem mrazene hovadzie kocky, ktore varim v pomere 2 x 250 g koky masa, asi 3 dl surovej ryze a 1 nasrtuhana stredna mrkva. Niekedy tam do este tepleho vyklepnem vajicko. Mam ale pocit, ze to asi nie je celkom to co ma byt, lebo Webie nam pribrala asi o kilo a pol. Aj ked jej uz davam mensie davky ako dostavala konzervy, strasne jej to chuti a ma sklon vyzierat aj to co Max necha. Okrem toho rano dostavaju senior granulky (blby zvyk, ale roky s nami byval zatov havos, co rano stekal, ked som odchadzala do roboty, takze som ho tymto zamestnavala) a Webie si zvkla tiez rano par zobnut. Max od zaciatku dostaval stenacie rano na zobkynie cez den. Cize rano sa nasype hrst granul a ide sa do roboty.
    Takze po srasne dlhom uvode o co ide:
    Viete mi niekto poradit recepty na varenu stravu pre mojich havosov? Rada by som ich krmila tak, aby aj bolil syti aj aby mali vsetko co maju dostat. Dva hrnce sa mi nechce startovat, cize co pridat Webie do misky aby to malo aj objem (potvora je rozozrata) aj malo kalorii, aby podla moznosti schudla alebo aspon nepriberala.
    #62272
    Smallblot
    Člen
    Ja varievam môjmu hafanovi už vyše roka, možno tomu bude už aj viac. Sme zatiaľ veľmi spokojní, tiež sme mali problémy so škriabaním sa a hnačkami.

    Podávam rôzne druhy mäsa (teľacie, koňacie, hovädzie, kuracie, jahňacie, jelenie). Striedam buď s ryžou, cestovinou alebo ovsenými vločkami (všetko varím ako cestovinu – veľa vody). Pomer je v podstate na Vás, ja varím pre yorkiho, väčšinou tak 1/4kg mäsa (to varím ako prvé), v tom mäsovom vývare potom k tomu cca 2dcl ryže/vločiek/cestoviny a nakoniec, tesne pred dovarením cca 3-5 minút pridám nejakú zeleninu. Tu používam napr. nastrúhanú mrkvu (minule som dala aj trošku petržlenu), sem tam na chuť aj strúčik cesnaku (niektorí neodporúčajú, vraj to psovi nerobí dobre – môj s tým zatiaľ nikdy problém nemal), takisto kaleráb, brokolicu, karfiol, sem tam trošku hrášku (nie moc, aby psíka zvytočne nezdúvalo). Niekedy mu dám viacej druhov zeleniny, aby to mal aj také rizoto, niekedy dám len jeden druh. Okrem toho mu dávam tak 2x do týždňa aj kúsok tvrdého syra – moc to ale nepreháňať, z toho sa samozrejme priberá, skôr to využiť ako maškrtu pri tréningu. Môžete podávať aj z času na čas trošku bieleho jogurtu, tvarohu, ja dávam tak raz do týždňa, niekedy len raz do mesiaca – tieto veci sú dosť na tukové, takže zbytočne toho nedávať veľa. Okrem toho mu dávam aj surové vajíčko (čo najčerstvejšie samozrejme pre istotu – nejak týmto veciam moc nedôverujem) s rozdrvenou škrupinou. Z čerstvej zeleniny, neprevarenej, dostáva ešte bielu reďkovku, tú miluje a z ovocia kľudne jabĺčka, melón… náš moc na ovocie nie je, skôr na zeleninu. Tak raz do mesiaca kúpim tuniaka vo vlastnej štave, vyvarím ryžu vo vode ako cestovinu, scedím a zmiešam s tým tuniakom aj so šťavou. Vtedy zeleninu nepodávam žiadnu.
    Množstvo si určujem podľa toho, ako vidím že havovi stúpa/klesá váha. Naučila som sa už odhadnúť to množstvo, aby sa držal na jednej váhe. Náš Rony máva ráno varenú stravu a večer takmer polovičnú dávku granúl. Tu sú opäť odlišné názory – niektorí vravia, že je to nevhodné, buď by mal byť pes na varenej strave alebo na granuliach. Náš s tým problémy po dlhodobom stravovaní takto nemá, takže ja momentálne žiadny problém nevidím. Ak by ste videli, že psík priberá, buď dávať viac zeleniny + prílohy a menej mäsa, ak chudne, tak viacej mäska, prípadne zväčšiť porcie. Osobne nesledujem presne dávky, snažím sa tú stravu udržovať pestrú a všetko striedať. V zime pridávam do stravy aj lososový olej. Náš hafan je zdravý, hravý, odkedy sa takto stravujeme, návštevy veterinárky okrem bežných očkovaní, príp. kontrol, nie sú žiadne.
    Neviem či som Vám poradila, v podstate som nenapísala konkrétne recepty. Ak by ste chceli konkrétne recepty, napíšte, mám aj knihu o varení pre hafanov, môžem Vám nejaké prepísať, prípadne ak by sa Vám ju podarilo zohnať, volá sa Jan Beer – Kuchařka pro psí miláčky.

    #62273
    katarina2
    Člen
    Smalbot, tie koňacie, jahňacie a jelenie mäsá kde kupuješ? Ja môjmu dávam lososové granule ráno – len tie má rád iné vypľúva a na obed varenú stravu a na večeru to ešte dorazí, no kedže pribral 3kg má nadváhu- teda nevypadá tučný len podľa popisu na internete sa píše že PRT má v dospelosti 8kg, no a tento má už 11,10kg. Nepapá veľa len častejšie teda min.3x denne, ja si myslím, že má málo pohybu takže musíme pridať nejaké dlhšie prechádzky a hlavne dohliadnúť na to čo je. Obedovú porciu som už vynechala s rannými granulami musí do večera vydržať. Surovú mrkvu ako dezert dostáva skoro každý deň, pre neho špeciálne kupujem zväzok mladej sladkej mrkvičky a z ovocia má najradšej červené hrozno, iné ovocie ani nechce. Skúsim ho takto kŕmiť ako to tu Ty rozpisuješ len neviem kde zoženiem tie mäská. Pozerala som tie Barf produkty sú dosť drahé.
    #62274
    wendy1
    Člen
    Katarina nechod podla toho cu pisu, nemas psika vystavneho, ze ho budu rozhodcovia vazit. Ja citam napr. o labradoroch, ze feny maju mat 26-29 kg, moja ma 33-34 kg a je akurat. Ked mala 29,5 tak jej bolo vidno bedrove kosti.:D Znamej ma zase fena 42 kg, trosku je silnejsia, ale je aj osvalena a vacsia ako Wendy.
    AK vidis ze nie je tucny tak to neries.
    A dakujeme za pochvalu.
    Katarina barf je vlastne surova strava, nie je to znacka ani nic. Ty pripravujes stravu zo suroveho masa, kosti, zeleniny, ovocia, vlocky, … Toto je hlavne o barfovani.
    Ty si nebola nahodou na stranke baron.cz? Tieto za studena lisovane krmiva su dost drahe, asi aj preto ze su zo soba, pstrosa ci bohviecoho, ale nie je to tzv. barf.
    #62275
    katarina2
    Člen
    Áno tam som bola na stránek baron.cz, tam o tom písali a prešla ma chuť od nich objednávať je to drahé takže mu môžem aj sama variť, len tie mäsá ja v normálnom obchode nekúpim tu u nás len to hovadzie a hydinu. Nemám ho na výstavu to je pravda, neriem jeho vzhľad lebo ho iste budem ľúbkať aj keď bude tučný, ja sa bojím priberania len kvôli jeho zdraviu – však nevypadá tučný len musíme dať pozor aby nepriberal veľmi ale si držal váhu, tak ako ľudia, aj nám pribraté kilá nerobia dobre.
    #62276
    Denny
    Člen
    Ja som našich troch psíkov kŕmila každé ráno varenou stravou. To isté ako Smallblot. Ryže, mäsko, mrkva alebo potom cestovina, mäsko, mrkva atď. Ale veľmi začali priberať i keď som im znížila dávku mäsa. Poobede vždy dzobkali zopár granúl. Teraz je tomu mesiac, čo som im troška upravila režim. Mäso nemajú každý deň, ale každý druhý. Čiže jeden deň sú na granulkách a druhý deň majú mäso, ale nie vo veľkom množstve. Na koľko mám kastrovaného psíka, tak na ňom bolo vidno, že z mäsa priberal, lebo on tým granulám nikdy moc nedal, tak bol na mäse. A ako som mu upravila stravovanie, tak má znova svoju váhu a nahmatám mu rebrá. Predtým som mu ich nemohla nahmatať, iba ak som veľmi pritlačila.
    #62277
    katarina2
    Člen
    Dobrý nápad,Denny, u nás to bolo so stravou naopak ráno granulky na obed varené a večer to dokončil alebo zase granulky, teraz som obed vynechala, ešte síce veľmi tučný nie je ale radšej teraz pribrzdím, kým je to ľahšie udržať a bude už len 2x papať ráno a večer, samozrejme tá večerná dávka je už niekedy aj okolo16-17,00 lebo od rána mu je dlho vyčkať ale aj tak sú to už len 2 dávky papania, ak by ešte snoril a hľadal dostane tie žuvacie hovädzie kože na oklamanie a to obžúva, poprípade nejakú psiu maškrtku jeden kúsok medzi raňajkami a večerou, alebo po večery ktorá bola príliš skoro prakticky poobede , takže zase kým zaspí a je nepokojný a kňučí, zase dostane jednu psiu maškrtku obyčajne večer to je tá dentálna kosť ktorú veľmi rád spapká a zároveň mu to čistí aj zúbky a potom už v kľude zaspí ale papať viac nebude
    #62278
    baby, ja fakt obdivujem, že ste ochotné vyvávrať havčom stravu 🙂
    ja som otrávená, ked musí variť sebe, nie to ešte tejto žabe 🙂 čo ale neznamená, že jej nedoprajem zdravú a kvalitnú stravu
    #62279
    wendy1
    Člen
    ja som podobne na tom ako ty Veronika 😀 Ale raz za cas jej uvarim asi ako ty. Hlavne ked mam nejake odrezky a pod.
    #62280
    Smallblot
    Člen
    Ja niekedy za tým varením strávim aj 2 – 3 hodiny, lebo varím tak 4 druhy naraz, z každého jedného to má tak na 6 dní stravu, takže v podstate som vybavená potom na 24 dní, keď si to šupnem do mrazáku, už len vyťahujem. 🙂
    Katarína, to mäso objednávam zo stránky http://www.baff.sk, nie je až také drahé, záleží čo kúpiš, ponuka sa stále mení. Mne to cenovo vyhovuje, lebo keď kúpim 6kíl mäsa (vyjde ma to do 30€), tak nám to vystačí aj na 3-4 mesiace, ale tak ten môj má 5kíl. 🙂 Tá firma sa nachádza v Prešove a dovážajú to cez kuriéra v takých mraziacich prenosných boxoch, ku nám do HC ale obmedzili množstvo od 16kg, lebo by sa mi to vraj mohlo po ceste začať pomaly rozmrazovať pri menšom množstve, takže to objednávam s kamoškou z Piešťan, ktorá má labradorku. Ja si objednám svojich 6kíl a ona to dotiahne do 24 a kým potom o niekoľko mesiacov mi objednávame znovu, oni majú za sebou už ďalšie 2 objednávky. 🙂 Inak súhlasím s Wendy, neriaď sa podľa tabuliek papierových psov, každý pes je iný, keby mal môj “nepapierový” mať okolo 2,5kg, ako mávajú YT, tak už chudák asi nežije kvôli podvýžive, takže si ho vyskúšaj tak, že by si mu cez kožu mala v pohode vedieť nahmatať rebrá. Nemali by nejak vyčnievať, ale zase keď mu ich budeš hmatať, mala by si ich nahmatať jednoducho, žiadne tlačenie alebo tak, prípadne sa spýtaj na názor u veta, keď u neho budeš.
    #62281
    zita
    Člen
    Veronika_27, ani mne sa sebe varit nechce. Mam taky nejaky divny pocit, ze ja som uz “prevarena” po tolkych rokoch co som stravila pri hrncoch kym moje deti odrastli. Ale vies, havos, to je len dalsie dieta do opatery. Uz som dosla tak daleko, ze ked doma nie je chlieb, tak rodine oznamim, ze alebo si pon pojdu alebo budu jest polystyren. Ale ked zistim, ze havosi nemaju veceru tak utekam aspon pre konzervu, aby o hlade neostali… A navarit havosom, nie je problem (ked nezabudnem maso vybrat z mraznicky) mam to hotove za pol hodiny a navarene na 4 dni
    #62282
    zita 🙂 no a ja vyváram len rok pre seba a priateľ, no po toľkých vysokoškolských povinnostiach, keď som musela stíhať učenie aj domácnosť, tak ma to prvotné nadšenie nejako prešlo 🙂
    ale zase, ked si predstavím, že si stravu pre psov aj so smallblot uvaríte a máte na určitý počet dní, tak to zase nie je také hrozné, ja som mala na mysli skôr každý deň, alebo každý druhý, to by prešlo asi aj vás 😀
    do obchodu som lenivá zájsť bohužiaľ aj ja, ked som celý deň doma (niekedy sa premôžem), najradšej robím nákup cestou domov, lebo viem, že kebyže mám ísť potom do obchodu, tak by sa mi nechcelo 🙂
    #62283
    katarina2
    Člen
    Zita vieš že ani ja si pre seba nerada varím, ale havoš musí mať, extra mu nevarím, má svoje psie žrádlo ale vtedy keď už som v tej kuchyni kde tiež nerada chodím , tak sa už premôžem a navarím na viac dní naraz aj sebe aspoň na 2 dni a drobcovi aspoň na 4 dni a potom adios kuchyňa už ma nevidíš…
    #62284
    Katka, ja tiež nerada varím len na jeden deň, snažím sa aj na tie dva dni, no zase ked sa mi podarí tak, že je to už aj na tri, tak mi to jedlo na tretí deň nejde ani dole krkom :))
    #62285
    katarina2
    Člen
    Musím sa zasmiať Veronika aj tu je to tak, že sa mi podarí aj na viac dní navariť aj keď si myslím, že to bude na 2 dni zostane aj na tretí, a tiež mi to už nechutí, ale radšej to spakujem, ako keby som mala zase variť kým nemusím – o tom ani nehovorím, že vyhadzovať jedlo je hriech a drobcovi tiež nemôžem všetko dať len to, čo by mu neuškodilo.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.