Vzťah: pes – dieťa

  • This topic has 6 hlasov and 16 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47773
    Stevo
    Člen
    Čítam, študujem vaše názory, ale zatiaľ som sa nedočítal o vzťahu medzi psom a dieťaťom. A to je vlastne teraz môj dosť veľký problém.
    Po dlhšej dobe nás navštívil môj 4 ročný vnúčik, ktorý psíka (1 ročného NO) videl predtým tak 2-3 krát. Veľmi sa tešil na to, že keď príde k nám, tak ho pohladká a pohrá si s ním. No, to sa nestalo, lebo keď vnúčika pes uvidel na dvore , tak sa rozúril, že som ho nevedel ukludniť.
    Samozrejme, že bol vo voliere. Ja som mu potomn nasadil obojok a vodítko a vyviedol som ho z volieri. Vnúčik bol tiež na dvore, no viac ako na 2- 3m som psa nemohol k nemu priblížiť, lebo stále bol rozzúrený a útočný.
    Ja som psíka ukludňoval, “Nesmieš”, viackrát ho posadil, s obojokom trhal, vnúčik mu hádzal pred neho piškotny, ale nič nebolo platné. Jednoducho, pes zo svojej agresivity nepopustil.Aj keď som zašiel so psom celkom ďalej, pes neustále hlavu otáčal k vnúčikovi ?
    Vnúčik sklamaný radšej išiel núter, lebo sa veľmi bál.
    Prosím skúsených o konkrétnu radu a postupnosť k nadviazaniu priateľstva medzi psom a dieťaťom. Budem nesmierne rád, keď mi poradíte. Ďakujem
    #54649
    Renatus
    Člen
    Prečo sa ináč správa k dcére?

    Lebo ona mu vnútorne dala na javo, že sa ho nebojí! Nejakým spôsobom je pri nej v kľude…Necítí ohrozenie…

    Zať a vnuk…sú pre psa ohrozenie a ON sa bráni…brechotom, možno útočením.

    Nech sa na neho nepozerajú…totálne nech ho odignorujú…Pes si musí “zvyknúť”, že sa ONI dvaja proste “vyskytujú” v jeho priestore…

    A pracujte na posilnení vlastnej autority, VY ste jeho pán! Jeho alfa a omega!

    Veľa zdaru…

    #54650
    Stevo
    Člen
    Áno, dobre ste to odhadli – dcéra sa ho vôbec nebojí, ona psa suverenne oslovila menom v mojej prítomnosti a začala ho hladkať, pes to od nej prijal. Zaťko sa ho jednoducho bojí a pes to vycítil.
    Vnúčik je síce smelý, aj on by ho bez zábran chcel pohladkať , ale bohužiať zatiaľ to nejde. Pes je naňho agresívny, havká , útočí a dieťa sa predsa bojí jeho zúrivosti.
    No, snať sa to nejak upraví, keď s ním opäť začnem chodiť na výcvik, kde tých detí chodí dosť (teraz mám prerušený). Ďakujem za váš názor aj radu.
    stitky_full0.jpg
    #54648
    Stevo
    Člen
    Ďakujem za Váš názor. To, čo píšete môže byť pravda. Pes asi žiarlí, ale potom prečo nežiarlí na moju dcéru,ale na synka (vnúčika), nakoľko aj ona len toľko krát videla psíka ako aj vnúčik. Ona mohla psíka aj pohľadkať , pamlsk mu dať, samozrejme v mojej prítomnosti a ostražitosti.Ale napr. na zaťka už psík vrčí a je agresívny.
    No, jednoducho to nechápem. To je tá psia duša, ktorú ja neviem odhaliť a použiť adekvátne metódy na jeho chovanie.
    Vnúčika som za ruku nedržal, ale stál obďaleč na 3 m s maminkou. Tie povely, ako “Fuj” a Nesmieš”, on ich pozná, ale nie až tak jednoznačne, najmä pri potrave by ma určite neposlúchol. Viem, že je to moja chyba, ale budem ho musieť aj k tomu viesť. Ako ho mám odnaučiť od toho, aby potravu nezobral? Skúšal som to tak, že som potravu položil na stoličkua a čakal som kedy to zoberie a vtedy som ho zo zadu s vodnou pištolou ofrkal.Skúšal som to viackrát ale, jemu to nevadilo, že som ho postriekla. Tak inú metódu mi prosím poraďte. Ďakujem.
    #54641
    Stevo
    Člen
    No, poďme nato rad , radom:
    – To s tými deťmi je to tak, že psík deti videl, ale mimo dvora, kde si ich ani poriadne nevšímal. Totiž, ja som s ním cca 3 mesiace chodil na výcvik a tam bolo toľko detí s rodičmi aj so psíkmi(teraz pre chorobu nechodím).
    – Aj dospelých videl na výcviku, ale tam oni mohli byť pre psíka ” ukradnutí “, on si ich nevšímal.
    – Ja som psíkovi vysvetľoval, že to nesmieš, sadni si , hladkal som ho, pamlsk som mu dával, snažil som sa vodítko nenapínať a pod.
    – Ale, čo som mal podľa vás robiť ??? Ako som sa mal prihovárať, aby nebol agresívny ?
    – Jáj, pani Scylla ja som ho ukludňoval aj tak, “”že Rati, to nesmieš, vieš, veď je to malý chlapček, ktorý ťa ľúbi a neublíži ti, je to môj vnúčik,on ťa má rád….atď.””, nebuď agresívny, ale psík tomu nerozumel. A ja psiu reč neovládam !(nie som RD)
    – Pýtal som si rady od prispievateľov tohto fóra, ale zatiaľ z toho čo som sa dočítal, mi je málo platné.
    – Že mám ísť za p. Desenským, prosím Vás, ja som od Nitry a kde je p. Desenský, (nebe a dudi), alebo aj ďalší odborníci, km odo mňa vzdialení.
    -Ešte raz prosím skúsených prispievateľov, ktorí určite majú spôsob a skúsenosť, ako to postupne realizovať. Viem, že to nepôjde hneď, ale s niečím treba začať.
    Ďakujem.
    Ešte pre zaujímavosť uvádzam z akej literatúry študujem výchovu a výcvik psíka :
    Hrušovský, J.: Pes a jeho výcvik, 1990
    Barlík, D.: Chováme psy, 1998
    Putterová,H.-Rohrerová,E.:Tipy a triky pre psíčkárov,1999
    Desenský, R.: Jak poznat psí duši, 2008
    Fisher, J.: Proč muj pes…?, 2006
    Kyra Sundance: 101 psích trikov, 2008
    Bez autora: Moje šteniatko,2010
    #54636
    Scylla
    Člen
    Kolik dětí pes v životě viděl, jak je na ně socializovaný? Co jste mu vysvětlil zákazovým povelem a škubáním za obojek? Co z toho měl pochopit? Jak jste mu vysvětlil, jak si přejete, aby se choval? Jak se mu věnujete, co ho učíte, zvládá on i vy nenapínat vodítko?
    Na dálku se nedá ve vztahu dítě a pes radit, dojděte k někomu na konzultaci. V Čechách doporučuju Desenského, na Slovensku Kaču Hambálkovou a Elišku Stellerovou. Zkuste i Sylvii Drinkovou. Určitě neexperimentujte s radami z netu nebo z knih.
    #54637
    po prečítaní tohto komentára sa zaručene každý cíti oveľa “lepšie !!! ” a určite si aj pomohla…len tak ďalej
    #54638
    Scylla
    Člen
    Položila jsem konkrétní otázky a doufám, že mi zadavatel na ně odpoví. Nasměrovala jsem ho na konkrétní osoby, které mu s problémem účinně pomohou. Můžeš mi prosím vysvětlit, jak mu pomohl tvůj příspěvek?
    #54639
    Cvrkina
    Člen
    Ja som dieťa 😉 .. a moja čivava (mike) ma má rád 🙂 a aj ja jeho… už som ho naučila aj veľa príkazov je veľmi šikovný a múdri … LUBIM HO!!
    #54640
    Scylla
    Člen
    To je skvělé. Předpokládám, že s tebou vyrostl, bydlí s vámi doma a znáš od od mala, ne?
    #54642
    Cvrkina
    Člen
    ano 🙂 no vlasteod roku 2007 😛 bol moj vianocny darcek <3
    #54643
    Scylla
    Člen
    To je fajn, že to takhle funguje. Když slyším, že někdo dal živé zvířátko někomu jako vánoční dárek, vždycky se mi vybaví útulky, které se po vánocích, aspoň u nás, hodně zaplní. Držím vám palce a užívejte si pohody. Dneska je hodně vzácná.
    #54644
    Renatus
    Člen
    Pán Stevo

    nemám skúsenosti so psíkom, ktorý je chovaný na dvore, vo voliére, ale…

    Myslím si, že vyhodnotil Vášho vnúčika ako “narušiteľa” svojho územia…Nyvyše ak ste vnúčika držali za ruku, alebo hladili po hlave…úúúú…šak toto je čistá žiarlivosť!

    Váš pes kričí – nevymeň ma!!! JA som TVOJ !!!

    Je na Vás, aby ste príjemným, kľudným hlasom a nezmenenými návykmi uistili svojho psa, že neprichádza o Vašu priazeň…pracujte na tom, aby Vás Váš pes uznával za autoritu…

    Pozná povel “fuj” alebo “nesmieš” v inej situácii…napr.keď chche zožrať niečo, čo nemá? Až potom môžete po ňom chcieť, že “ísť” po Vášom vnukovi je “fuj” a že to “nesmie”

    Chápete, čo chcem povedať? Dobré by bolo naozaj osobne sa kontaktovať s nejakým cvičiteľom, pretože toto je veľmi nebezpečná situácia! Vnuk môže byť v okolí voliéry sám a pes sa môže nejako otvoriť…a čo potom?
    Pes si pamätá, že ON musel ostať vo voliére a TO dieťa išlo s Vami do domu a VY ste ho tam potom mali rád…Nepodceňujte to! Žiarlivosť je vražedná NIE LEN U ĽUDÍ !

    #54645
    ešte si k tomu priberte pozeranie TV pon – pia o 18 :00 National Geografic “znalec psej duše ”
    a na Spektre ” buď ja nebo on “
    #54646
    Scylla
    Člen
    Proto si myslím, že je třeba nastolit atmosféru pohody a klidu a dítě a psa sladit do jedné rodiny, a to chce ukázat v praxi. Místo cvičitele bych kontaktovala spíš vychovatele.
    Opravdu to chce ukázku. Nitra není od Vysočiny zase až tak daleko a ostatní jmenovaní jsou k vám ještě blíž.
    Knížky jsou super, mám je přečtené. Ještě zkuste Psí dominance, mýtus nebo skutečnost.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.