Co pomoze steniatku na zapchu? (mini yorkshire)

Inzercia psov, forum o psoch Diskusné Fóra Veterinárna poradňa Co pomoze steniatku na zapchu? (mini yorkshire)

  • This topic has 5 hlasov and 14 odpovedí.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47965
    simča
    Člen

    Dobry den!Chcela by som sa informovat blizsie o strawe pre steniatko mini yorka.. Co by mohol jest? Aby mu to nesposobilo zapchu a ani hnacku.. A este mam jednu otazocku, z coho by moje steniatko mohlo mat zapchu, ak papa iba granule Royal cannin a pije len cistu vodu? A co treba robit,resp. co mu dat jest, aby mu ta zapcha presla? dakujem velmi pekne za odpoved

    #55992
    Smallblot
    Člen
    Ako je šteniatko staré? U malých plemien býva veľmi časté upchávanie kvôli tomu, že nemajú vyčistené análne žľazy, takže treba ísť veterinárovi, ktorý ich vyčistí, prípadne Vás to môže aj naučiť. Ja mám tiež YT a na to čistenie chodíme cca každé 2-3 mesiace. Nesvrbí ho riťka? Zistíte to tak, že si ju šúcha po zemi, tzv. sánkuje. 🙂 Zápchu by z granúl nemal mať, ak sa dlhšie nevýprazdňuje, je potrebné ísť za veterinárom, ktorý môže dočasne psíkovi pômocť pomocou klistíru a takisto urobiť sono alebo rtg, či náhodou nedošlo k upchatiu na základe zjedenia nejakého predmetu, to sa takisto môže stať pri šteňati a ani niečo také nemusíte postrehnúť.
    Psík je inak hravý? Veselý? Nejaví sa Vám, že by ho bolelo bruško? Kedy sa naposledy vyprázdňoval?
    Nášmu sme ako šteňaťu podávali Royal Canin YT pre šteniatka, min. 4x denne, potom sme neskôr pridali konzervy Animonda pre šteňatá. Okrem toho sme dávali tvrdé syry, zeleninu, ovocie atď. (miloval melón, teraz naparenú alebo uvarenú brokolicu, mrkvu – tú aj surovú), aby to nemal stále len jednotvárne. V súčasnosti sme zmenili granule na Trainer Fitness, nakoľko po RC sa škriabal a konzervy úplne vynechali a zamenili za varenú stravu, sem tam surovú, premrazenú.
    Pokiaľ dlhodobejšie havko nekakal, tak by som odporúčala ísť pre istotu určite vetovi, aby psíka vyšetril a uistil sa, že nejde o upchatie z dôvodu nejakého cudzieho telesa a on by vám prípadne mohol poradiť aj čo ďalej. Skúste mu dať prezrieť aj tie análne žliazky. A pokiaľ by mával tvrdšiu stolicu aj neskôr, vyskúšajte dať trošku odtučneného tvarohu, jogurtu alebo smotany. Nie moc samozrejme.
    Dajte vedieť čo nového.
    #55993
    simča
    Člen
    Ma 9 tyzdnov, a prvykrat sa nemohol vykakat, spravila sa mu na zadocku hrcka,tak mi poradili,aby som mu trosicku potrela ho olejom,tak potom sa vyprazdnil a zmizla mu aj ta hrcka..Potom mal cely den normalne stolicu, ale na dalsi den sa trapil zase, no tu hrcku uz nemal..A dnes kaka normalne… Dala som mu trosku ryze, tak sa az triasol ako mu chutila 😀 No neskor som mu dala granulky, ale ohrna nosom..Sankovanie robieval minuly tyzden asi tri dni, no prestal.Pocula som uz o tych zliazkach nieco, no teraz neviem, ci treba to aj napriek tomu, ze uz “nesankuje” riesit,ci? Veterinar bol u nas vcera a powedal, ze je OK. A ako mu mam obmienat stravu? Ako casto, postupne cca do kolkych dni? A ak este mozem,mozem ho aspon trosicku okupkat so samponom? ci to je este skoro? Chcela som ho okupat, ale veterinar mi powedal, ze az ked bude mat 3-4 mesiace..no ale viete, ak treba, tak treba.. A kedy mozem s nim zajst prvykrat do salonu? Uska je potrebne oblepovat? A este ak mi mozte poradit, nejaky ucinny system na dobru vychovu a vycvik, hlavne hygiena.. Dakujem Vam velmi pekne, za vase odpovede!dakujem pekne 🙂
    #55994
    Smallblot
    Člen
    Podľa toho, čo píšete mi to príde presne ako problém so žliazkami, aj keď je to dosť malé šteniatko… poproste však veterinára, nech mu ich skontroluje, nikdy nemôžte vedieť. Nevadí, že teraz sa zrovna nesánkuje.
    Ryžu podávam v prípade, že má psík práveže riedku stolicu, resp. ho preháňa, funguje skôr ako diéta. Pokiaľ chcete aby mal redšiu stolicu, skúste kúsok tvrdého syru, príp. trošku smotany alebo bieleho jogurtu, nie moc, aby to nemalo práve opačný efekt.
    Skúste zohnať nejaké konzervy pre šteniatka – pozor na zloženie, skúste kúpiť len také, kde budete mať presný popis zloženia – resp. kde bude dávať mäso takmer 100% zloženie, prípadne mu môžte variť mäsko (hovädzinu, kuracinu, kačacinu, morčacie, jahňacinu a pod.). Mäso sa dá variť s ryžou, prípadne dávať trošku ovsených vločiek, môžte podávať takisto mrkvu, naparenú alebo uvarenú brokolicu, náš miloval melón, jablká, kaleráb, kyslú kapustu (s kapustou pozor – nadúva)… Ja som začala stravovať varenou, resp. surovou (predtým premrazenou) stravou nedávno, predtým bol psík odchovaný len na granuliach (Royal Canin) a konzervách Animonda. Granulky môžte z času na čas aj zmeniť, ale nie často obmieňať značky. Sú ľudia, ktorí svojich miláčikov ochovávajú len na granuliach. Je to čisto na vašom rozhodnutí.
    Pokiaľ psíkovi ušká ešte nestoja, tak je potrebné ich oblepovať pravidelne, pri oblepovaní ich môžte masírovať, aby mu mohutneli chrupavky. Známa mi spomínala, že im veterinár kázal psíkovi zároveň pretierať ušká alpou s vatovým tampónom, ale neviem aký to má presne zmysel.
    Psík je ešte maličký, moc by som ho nekúpala, budete riskovať prechladnutie, náš prechladol raz celkom dosť, čúral asi 7x za hodinu, všetko po dome, malé mláčky. Skončil na antibiotikách a muselo sa nám posunúť aj posledné očkovanie. V prípade, že naozaj musíte psíka okúpať, nech vám to dlho netrvá, hlavne majte v miestnosti teplo, zaobstarajte si šampón pre šteniatka a po kúpaní hneď psíka vyfénujte do sucha (pozor nie moc horúcim vzduchom, nech ho nepopálite). Kúpte ho vždy večer po poslednom venčení. Váš psík je ale ešte naozaj maličký, tam by som to kúpanie určite ešte neriešila, radšej ho pretrite navlhčeným uterákom.
    Šteniatko sa myslím môže strihať vo veku 6 mesiacov prvýkrát, takže sa nikam ponáhľať so strihaním nemusíte, hlavne nie teraz, určite by vám prechladol.
    Účinný systém na výchovu? Každý má iný, myslím, že niečo nájdete aj tu na stránke alebo na nete, hlavne psíka nebiť a v prípade, že spraví niečo, čo bolo z vašej strany chcené, tak ho poriadne pochváliť, prípadne v obchode zakúpiť nejaké malé odmeny pre psíkov. Je zbytočné psíka učiť povelom, keď ho zaujíma niečo iné, bude to mať iba opačný efekt – zistí, že keď Vás nepočúva a neuposlúchne, tak je to normálne a nič sa nedeje. Učiť sa formou hry a bláznením napr. 🙂 A čo sa týka hygieny, to tu bolo tiež veľmi veľakrát spomínané, musíte pohľadať… základ je časté venčenie, aspoň každú 1 – 2 hodiny, počkať kým sa vyciká/vykaká a potom ísť domov. My sme chodili len pred dom na trávnik zo začiatku, to bol jeho svet. V prípade, že sa psíkovi stane nehoda doma a nepristihli ste ho hneď pri tom, je zbytočné ho neskôr karhať, pretože si to s tým nespojí, nebude vedieť za čo ho karháte. Ani namáčanie ňufáku alebo bitie novinami nie je riešením. Pokiaľ by ste ho pristihli pri cikaní, treba ho zobrať hneď von kdesi na trávnik. Ísť s ním von hneď po prebudení, po papaní, atď.

    Takúto dlhú odpoveď som tu ešte nedala 🙂

    #55995
    zuz
    Člen
    Pre Smallblot. Postupom casu to vzdas. Je to len pociatocny optimizmus. Zistis, ze otazky sa dookola opakuju a ludia necitaju…
    #55996
    simča
    Člen
    Dakujem pekne za odpoved a samozrejme aj za snahu.Sem-tam po troske mu dam masko kur. alebo ryzu atd..No radsej to este necham na granulovanu stravu, kedze to neviem dobre vyvazit, ci bude mat dostatok vsetkeho co potrebuje.. Wendy mi pisala, aby som krpca dala ockovat az v 6 mesiaci /besnota/ kvoli zubkom.Mate s tymto nejaku skusenost? diky
    #55997
    Smallblot
    Člen
    My sme očkovali všetko naraz, bez problémov, ale sú psíci, ktorým to nerobí dobre. V podstate ten náš pri poslednom očkovaní čo zatiaľ mal, sa mu spravila v mieste očkovania hrčka a dosť dlho odpúchala, takže som sa rozhodla, že to rozdelím na budúce aj ja. Istota je istota. Nemáte tým či pokaziť.
    #55998
    heny
    Člen
    ja som mojho 1x okupala ked mal 7 tyzdnov aj par dni….sestrin psik ho ocikal:)2hy krat pred par dnami-v 9 tyzdnoch lebo sa hral v piesku a bol cely od prachu…pise sa ze by sa steniatko nemalo kupat casto ale ked musis tak musis:) som mu kupila sampon pre stanata mal lupiny potom som kupila sampon od veterinara a v poho…krasna leskla srst….kazde steniatko je ine… mojmu padli spicky usiek a potom sa znovu postavili. som mu ich ostrihala aby neboli zatazene..a ako bolo spominane, strihanie az od pol roka. ale chlpky okolo zadocku mu mozes ostrihat, ja som aj labky prestrihala…
    #55999
    simča
    Člen
    ok dakujem pekne za odpoved. 🙂 ale mam este jednu otazocku,je v pohode ak 11 tyzdnove steniatko behá po schodoch? alebo mu mám urobiť zábrany??
    #56000
    heny
    Člen
    no to mu nedovol, je vo vyvoji po schodoch behat a pod to neni dobre na klby !!
    #56001
    simča
    Člen
    a kedy by tak asi mohol zacat?
    #56002
    wendy1
    Člen
    Aspon do pol roka mu dovolit minimalne chodit po schodoch, ak sa da tak vobec. Najlepsie do jedneho roka.
    #56003
    simča
    Člen
    A ako mu mam vystrihavat chlpky v usku a cistit ich? A ako sa prejavuje svrab?
    #56004
    heny
    Člen
    ja davam veterinarovi VYTRHAT chlpky z usi… on to robi rychlo a sikovne. . na cistenie usi dostat u veterinara roztok. NIKDY MU NECISTI USI Z USNYMI TYCINKAMI !! ja som to robila a usny maz som mu este hlbsie zatlacala do usi:( mi lekar povedal ze nakvapkat roztok . on zatrasie hlavou a potom len vonkajsi zvukovod pretriet…. ak ma svrab ( usny) tak sa skrabe na uskach…treba ist lekarovi on mu ich prezrie..
    #56005
    wendy1
    Člen
    Otodektoza-usny svrab: tvorba hnedocierneho mazu v zvukovode, kde sa nachadzaju belave svrabovce. Prenosne aj na cloveka. Tu sa robi vyter z ucha pod mikroskopom, otoskopia.
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.